piątek, 27 grudnia 2013

Przekąska z oliwek w cieście francuskim

Przekąska dla tych, którzy lubią oliwki :) A ponieważ WIELKIMI KROKAMI zbliża się Sylwester, to taka przekąska będzie w sam raz na przyjęcie. 
Poza tym bardzo pasuje do piwa :)


Składniki:
słoik oliwek zielonych nadziewanych masą paprykową
1 ciasto francuskie
1 jajko
drewniane patyczki do szaszłyków

  • Ciasto francuskie podzielić wzdłuż na paski o szerokości oliwek
  • Każdy pasek złożyć na pół i zaznaczyć środek
  • Na środku paska położyć oliwkę i owinąć ją ciastem, położyć drugą oliwkę i owinąć tak samo. W ten sam sposób owijamy resztę oliwek, aż do końca paska
  • Przygotowane oliwki ułożyć na blasze na papierze do pieczenia i każdy nabić na patyk do szaszłyków
  • Nagrzać piecyk do 190 stopni
  • Szaszłyki posmarować jajkiem i piec 20 minut

Smacznego :)

W myśl akcji:

16 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ciasto francuskie bardzo fajnie komponuje się z zielonymi oliwkami. Nie wiem, jakie by było w smaku z czarnymi, ale trzeba spróbować. Ja z czarnymi nie robiłam :)

      Usuń
  2. Na sylwestra w sam raz ! Genialny pomysł :) Co prawda za oliwkami nie przepadam ale ciasto francuskie jest uniwersalne i myślę że np:. pieczarki też by pasowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O pieczarkach nie pomyślałam, ale rzeczywiście to też może być fajny pomysł :)

      Usuń
  3. Prosta i efektowna przekąska ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście prosta i wbrew pozorom szybko się ją robi :)

      Usuń
  4. Oliwek nie lubię ale wygląda to rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwki można zastąpić jakimś innym ulubionym smakołykiem. Natalie proponowała pieczarki. Ciekawe, jakby się zachowały np. pomidorki koktajlowe... Nie wiem, czy by nie rozmiękły, ale trzeba eksperymentować :)

      Usuń
  5. S chutí bych se zakousla a zapila dobrým vínkem a zazpívala "Živihó-živihó-živhóóó! Blanulka

    OdpowiedzUsuń
  6. nie jem oliwek, ale ta przekąska i tak mnie zachwyciła!
    Te ułożenie owocków, cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zauważyłam, że z tymi oliwkami to tak różnie bywa. Ja uwielbiam, ale najbardziej zielone z tą masą paprykową. Mogę je wyjadać prosto ze słoika i bez żadnych dodatków :)

      Usuń
  7. Zajefajny pomysł.
    W kuchni może tyle dobrego wyczarować.

    OdpowiedzUsuń