czwartek, 18 lipca 2013

Marynowana papryka

Kolejny przepis, który dostałam dawno temu od koleżanki. 
Paprykę przygotowaną w ten sposób można trzymać naprawdę bardzo długo.


Składniki na zalewę:
5 szkl. wody
1 szkl. octu 10%
4 łyżki cukru
2 łyżki soli
ziele angielskie
liście laurowe
czosnek
oliwa
czerwona papryka (niestety nie mam w przepisie podanej ilości papryki - trzeba wziąć "na oko")

  • Paprykę umyć, oczyścić z ziarenek, pokroić w ćwiartki i ułożyć w słoiku
  • Zalewę zagotować i napełnić słoik z papryką
  • Jeśli robimy paprykę w dużym słoiku (1 litrowym) - dodajemy 1 łyżkę stołową oliwy. Jeśli słoik jest mały - to jedną łyżeczkę oliwy
  • Zakręcić słoik i przez moment zagotować
  • Wyjąć i odstawić do góry dnem. Po ok. 20-25 minutach postawić dnem do dołu
Tak przygotowaną paprykę dodaję do drugiego dania, można również położyć na kanapki albo podać na małym półmisku jako dodatek.


Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Sama jeszcze nigdy papryki nie robiłam, ale moja babcia robi pyszną, dodaje łyżeczkę miodu do każdego słoika, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. moja ulubioooona :D Tej świeżej nie lubię, ale marynowana-boskość :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak uważam:) Ale Kitchen Witch proponowała dołożyć do słoiczka miód. Ciekawa jestem, jakby wtedy smakowało...

      Usuń
  3. jaki ocet 10%???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie. Dziękuję za zwrócenie uwagi, zaraz poprawię w składnikach.

      Usuń
  4. kiedy papryka jest najlepsxa do sporzycia??chodzi mi po ilu dniach

    OdpowiedzUsuń