1 pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
1 mały seler lub 1/2 większego
2 marchewki
kawałek pora lub 1 cebula (u mnie por)
2 torebki brązowego ryżu (jedna na jedną osobę, chyba, że to dla Was dużo - -wówczas można ugotować jedną torebkę)
pieprz
sól
przyprawa do kurczaka - wedle uznania
olej rzepakowy do smażenia
- Paprykę myjemy i kroimy w paseczki
- Seler obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry
- Marchewki obieramy, myjemy i również kroimy w cienkie plasterki
- Pierś z kurczaka oczyszczamy z ewentualnych błonek (moja była wyjątkowo chuda), myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę
- Wstawiamy wodę na ryż, dodajemy sól i gdy woda zacznie się gotować wkładamy torebkę ryżu. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem 30 minut
- W tym czasie na dużym ogniu rozgrzewamy mocno wok, sprawdzamy dłonią w odległości 10 cm czy jest nagrzany o wlewamy olej - mocno rozgrzewamy, cały czas na dużym ogniu
- Przekładamy pokrojonego kurczaka, przyprawiamy i smażymy - wciąż na dużym ogniu
- Gdy mięso będzie usmażone, przekładamy warzywa i cały czas smażymy wszystko na dużym ogniu. Dzięki temu warzywa będą podduszone i chrupkie jednocześnie - właśnie dlatego uwielbiam wok! :)
- Całość smażymy ok 15 minut mieszając od czasu do czasu, aby danie się nie przypaliło
- Gdy ryż się ugotuje wówczas można go przełożyć do woka z mięsem i warzywami i wymieszać, lub przesypać do większych misek
- Jeśli wsypujemy do misek - to na ryż przekładamy mięso z warzywami i zjadamy :)
Smacznego:)
Bardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńJa również :) I szubko się je robi
UsuńChyba muszę się skusić na taki "sprzęcik". Tak u ciebie apetycznie to wygląda... :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Uwielbiam dania z woka, ale niestety z tym "sprzęcikiem" jest trochę zachodu, ponieważ zaraz po zrobieniu potrawy trzeba go umyć bardzo dokładnie i od razu wytrzeć do sucha. No i rozgrzewanie przed smażeniem też trochę trwa. Mój nie jest super, kupiłam na allegro dawno temu, ale ogólnie polecam.
UsuńA, z tym myciem od razu po przygotowaniu to napisałam nie dlatego, że trzeba umyć ot tak po prostu :) tylko wok ma to do siebie, że nie powinno się w nim trzymać resztek dania, tylko najlepiej przełożyć do jakiejś miseczki lub na talerz a woka od razu wyczyścić.
UsuńWok wspaniale kumuluje smaki, to chyba jego największa zaleta. Danie pyszne.
OdpowiedzUsuń