środa, 6 sierpnia 2014

Buraczki zasmażane

To, co lubię w tych buraczkach, to że można je podać zarówno na zimno jak i na ciepło. Są świetnym dodatkiem do drugiego dania.


Składniki:
3 niewielkie buraki lub 2 duże
1 cebula
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
2 łyżeczki soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu winnego (u mnie ocet)
sól
pieprz

  • Buraki dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować ok. 1 godziny
  • Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach
  • Cebulę posiekać w kostkę 
  • Na patelni rozgrzać masło, dodaj posiekaną cebulę, a gdy się delikatnie podsmaży - dodać mąkę
  • Ciągle mieszając podgrzewać całość na małym ogniu, aż składnik się połączą
  • Następnie dodać starte na tarce buraczki, doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny lub octem winnym - jeszcze chwilę podsmażyć

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, trochę inna wersja niż moja, ja przesmażam cebulkę na odrobinie masełka, dodaje startą a tarce kwaśną antonówkę i jak się chwile przesmaży dodaje ugotowane starte buraczki i całość dokładnie mieszam i chwile przesmażam razem. Są takie słodko-kwaśne. (mamy więc do wyboru jak uzyskamy kwaśność, jabłko). ocet, lub cytryna.

    OdpowiedzUsuń