Składniki:
3 niewielkie buraki lub 2 duże
1 cebula
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
2 łyżeczki soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu winnego (u mnie ocet)
sól
pieprz
- Buraki dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować ok. 1 godziny
- Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach
- Cebulę posiekać w kostkę
- Na patelni rozgrzać masło, dodaj posiekaną cebulę, a gdy się delikatnie podsmaży - dodać mąkę
- Ciągle mieszając podgrzewać całość na małym ogniu, aż składnik się połączą
- Następnie dodać starte na tarce buraczki, doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny lub octem winnym - jeszcze chwilę podsmażyć
Smacznego :)
pychota
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, trochę inna wersja niż moja, ja przesmażam cebulkę na odrobinie masełka, dodaje startą a tarce kwaśną antonówkę i jak się chwile przesmaży dodaje ugotowane starte buraczki i całość dokładnie mieszam i chwile przesmażam razem. Są takie słodko-kwaśne. (mamy więc do wyboru jak uzyskamy kwaśność, jabłko). ocet, lub cytryna.
OdpowiedzUsuń