Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżka przyprawy do kurczaka
kilka listków świeżego lubczyku
1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego
kilka pomidorków koktajlowych - ilość zależy od wielkości piersi z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
olej rzepakowy do smażenia
1 cebula
sól
pieprz
- Najpierw marynata: jogurt naturalny przełożyć do salaterki
- Listki lubczyku drobno posiekać - przełożyć do jogurtu
- Dodać przyprawę do kurczaka. Wszystkie składniki dobrze wymieszać - odstawić na bok
- Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i pokroić w kwadraciki - przełożyć do marynaty i doprawić. Przykryć salaterkę folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1,5 godziny
- Paprykę pokroić w kawałki mniej więcej wielkości kawałków kurczaka
- Pomidorki koktajlowe przekroić na pół
- Cebulę przekroić najpierw na pół, potem połówkę na trzy części, a następnie jeszcze raz na pół
- Kurczaka wyjąć z lodówki i przemieszać mięso
- Składniki naprzemiennie nadziewać na patyczki do szaszłyków
- Rozgrzać patelnię grillową i wlać trochę oleju rzepakowego
- Na rozgrzany olej ułożyć szaszłyki i smażyć z każdej strony do momentu, aż kurczak będzie dobrze usmażony
Ja podałam z surówką z czerwonej kapusty i ogórkiem kiszonym. Można ugotować ryż, kaszę gryczaną lub usmażyć frytki :)
Smacznego! :)
Lubię marynować pierś w jogurcie, wychodzi bardzo delikatna. Apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie drobiowe szaszłyki!
OdpowiedzUsuńW każdej postaci są pyszne ;)
OdpowiedzUsuń