Dawno nie piekłam ciasta. Ten przepis przygotowałam już jakiś czas temu, ale do tej pory nie mogłam się zebrać, żeby go opublikować :)
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
5 jajek, ale osobno żółtka i białka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka gazowanej wody
1 szklanka oleju
Oddzielnie przygotować:
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
5 jajek, ale osobno żółtka i białka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka gazowanej wody
1 szklanka oleju
Oddzielnie przygotować:
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki
- Żółtka utrzeć z cukrem
- Dolewać stopniowo olej...
- ... a następnie dodać mąkę i miksować na małych obrotach
- Dodać proszek do pieczenia i wodę gazowaną i znowu zmiksować na małych obrotach
- Oddzielnie, w malakserze, ubić na sztywno białka i dodawać stopniowo do ciasta - wymieszać łyżką
- Ciasto rozdzielić na dwie równe części i do jednej dodać oddzielnie przygotowane kakao - wymieszać
- Do drugiej części dodać oddzielnie przygotowaną mąkę - wymieszać
- Piecyk nastawić na 170 stopni C
- Do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, nalewać na zmianę 1 łyżkę ciasta jasnego i na nie 1 łyżką ciasta ciemnego (ciasto raz jasne, raz ciemne aż do wyczerpania obu ciast)
- Jeśli chcecie trochę zaoszczędzić na czasie to możecie nalewać np. po 3 łyżki jasnego i ciemnego na zmianę. Szybciej pójdzie :) Poza tym paski będą bardziej widoczne
- Piec 45-50 minut
Wspaniałe ciasto, zebrę kocham. Porywam kawałek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Ciasto znami baaardzo lubię:-)
OdpowiedzUsuńIle to ciasto sie piecze?
OdpowiedzUsuńOkoło 50 minut. Na wszelki wypadek sprawdzić patyczkiem.
UsuńRzeczywiście, nie napisałam tego :) Dziękuję za zwrócenie uwagi.