Bywa, że czasem zupełnie nie ma się pomysłu na to, co można przygotować do drugiego dania. Dlatego pomyślałam sobie, że tym razem dam przepis na czerwoną kapustę w postaci surówki.
Składniki:
1/2 małej główki czerwonej kapusty lub 1/4 dużej
1 jabłko
1 cebula
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz
sól
Składniki:
1/2 małej główki czerwonej kapusty lub 1/4 dużej
1 jabłko
1 cebula
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz
sól
- Jabłko obieramy i kroimy w małą kosteczkę
- Cebulę również siekamy w drobne kawałki
- Odcinamy pół kapusty, usuwamy z wierzchu brzydkie liście, wydrążamy głąb i siekamy nożem jak najdrobniej - wówczas kapusta będzie ładnie wyglądać. Nie polecam siekać jej malakserem, aby nie wyszła mamałyga...
- Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy łyżeczkę soku z cytryny - mieszamy dodając majonez
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz