1 szklanka płatków błyskawicznych jęczmiennych owsianych, pełnoziarnistych
2 szklanki mąki pszennej razowej
100 ml oleju rzepakowego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel esencji waniliowej lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
4 łyżki miodu naturalnego (ja miałam sztuczny)
- Piecyk nastawić na 180 stopni C
- W malakserze olej utrzeć z miodem
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać przesiane otręby z mąki. Posolić
- Do oleju dodać jajko, wanilię i wymieszać
- Dodać mąkę i płatki jęczmienne - wszystko zmiksować, ale nie za bardzo. Ciasto ma się lepić, ale łatwo odchodzić od dłoni.
- W oryginalnym przepisie ciasto się wałkuje, ale ja tego nie robiłam. Aby zaoszczędzić na czasie nabierałam masę łyżeczką, lepiłam niewielkie kulki, a następnie delikatnie je spłaszczałam.
- Ciasteczka układać na blaszce i piec ok. 13 minut
Smacznego :)
Takie ciasteczka są pyszne :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń