niedziela, 5 kwietnia 2015

Babka jogurtowa z borówkami i bananem

Zdarzyło Wam się nie dodać do ciasta proszku do pieczenia? Ja tak, niestety, dzisiaj zrobiłam. Poprzednia babka była z malinami, jabłkiem i bananem. Do tej już mi zabrakło malin i jabłka :(
Ale! Nie ma tego złego :) Są borówki i banan i nowa babka :) Nie mogłam sobie darować i poprzednią, gdy się jej pozbyłam (okropny zakalec...), zastąpiłam nową :)


Składniki:
270 gramów mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
100 gramów cukru
3 jajka
260 gramów jogurtu naturalnego
70 ml oleju
1 banan
125 gramów borówek

  • Oddzielnie mieszamy suche produkty: mąkę, cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia. W oddzielnej misce: jogurt, jajka, olej
  • Przesypujemy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Można użyć miksera, ale według mnie nie ma potrzeby, wystarczy trzepaczka
  • Banana kroimy w kostkę i wraz z borówkami przekładamy do miski
  • Włączamy piecyk na 180 stopni C
  • Masę przelewamy do formy na babkę i pieczemy pół godziny
  • Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem

Smacznego :)

W myśl akcji:
Wielkanocne Smaki - edycja V   Wielkanocne Wypieki   Wielkanocne Smaki - edycja V

3 komentarze:

  1. Ta na szczęście wyszła Ci cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry przepis, piekłam już dwa razy :D jedyna moja zmiana to wydłużenie czasu pieczenia do 50 min (też 180°)

    OdpowiedzUsuń