niedziela, 12 kwietnia 2015

Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki

Kupiłam dynię przeznaczoną na zupę dyniową. Tak było napasane na opakowaniu. Ale ponieważ jadam często zupę dyniową to tym razem postanowiłam dynię połączyć z cukinią i świeżymi ziołami. Do tego upieczone kawałki szynki dojrzewającej jako chipsy dopełniły smaku.


Składniki:
1 duża cukinia
250 gramów dyni
1/2 litra bulionu warzywnego
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 garście szpinaku (u mnie mrożony)
4 plasterki szynki dojrzewającej
15 cm pora
2 łyżki masła
1 garść świeżej bazylii
1 garść natki pietruszki
sól
pieprz świeżo mielony

  • W garnku, na małym ogniu, roztapiamy masło
  • Cukinię i dynię obieramy i usuwamy nasiona. Warzywa kroimy w kostkę (nie musi być mała). Wrzucamy do garnka
  • Szpinak, nawet jeśli jest zamrożony, również wkładamy do garnka
  • Por kroimy w plasterki - wrzucamy do garnka
  • Bazylię i natkę pietruszki siekamy - dodajemy do warzyw
  • Solimy i dodajemy pieprz do smaku
  • Całość na maśle dusimy ok. 10 minut stale mieszając
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C
  • Gdy warzywa trochę zmiękną zalewamy wszystko bulionem warzywnym, garnek przykrywamy i gotujemy pod przykryciem 20-25 minut
  • Plasterki szynki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut
  • Gdy warzywa w zupie już zmiękną, do garnuszka przekładamy 2 łyżki jogurtu naturalnego, dodajemy trochę wywaru z zupy, mieszamy i całość przelewamy do zupy. Wyłączamy gaz i całość blendujemy
  • Podajemy z chipsami z szynki

Smacznego :)

W myśl akcji:
Doniczka i zioła to zupa wesoła - I edycja   Doniczka i zioła to zupa wesoła - I edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz