Składniki:
1 duża cukinia
250 gramów dyni
1/2 litra bulionu warzywnego
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 garście szpinaku (u mnie mrożony)
4 plasterki szynki dojrzewającej
15 cm pora
2 łyżki masła
1 garść świeżej bazylii
1 garść natki pietruszki
sól
pieprz świeżo mielony
- W garnku, na małym ogniu, roztapiamy masło
- Cukinię i dynię obieramy i usuwamy nasiona. Warzywa kroimy w kostkę (nie musi być mała). Wrzucamy do garnka
- Szpinak, nawet jeśli jest zamrożony, również wkładamy do garnka
- Por kroimy w plasterki - wrzucamy do garnka
- Bazylię i natkę pietruszki siekamy - dodajemy do warzyw
- Solimy i dodajemy pieprz do smaku
- Całość na maśle dusimy ok. 10 minut stale mieszając
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C
- Gdy warzywa trochę zmiękną zalewamy wszystko bulionem warzywnym, garnek przykrywamy i gotujemy pod przykryciem 20-25 minut
- Plasterki szynki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut
- Gdy warzywa w zupie już zmiękną, do garnuszka przekładamy 2 łyżki jogurtu naturalnego, dodajemy trochę wywaru z zupy, mieszamy i całość przelewamy do zupy. Wyłączamy gaz i całość blendujemy
- Podajemy z chipsami z szynki
Smacznego :)
W myśl akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz