czwartek, 2 lipca 2015

Zapiekanka warzywna z brokułem, makaronem farfalle i mozzarellą

Miałam ochotę na coś z brokułem. Dawno nie jadłam, a chodziły za mną warzywa. A, że dodatkowo, nie jadłam już dawno dania z makaronem, to powstała zapiekanka :)



Składniki:
1 brokuł
1 czerwona papryka
6 pieczarek
1 cebula
250 gramów makaronu farfalle (kokardki)
2 jajka
200 gramów śmietanki kremówki 30%
1 kulka sera mozzarella (ale mogą być też dwie)
1 łyżka oleju rzepakowego
1 gałązka pomidorków koktajlowych (ok. 10-11 sztuk)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego lubczyku
pieprz
sól
  • Zagotowujemy wodę z solą i gdy będzie już bąblować wkładamy brokuła podzielonego na różyczki i gotujemy ok. 10 minut
  • Zagotowujemy wodę z solą na makaron, gdy zacznie woda bąblować - wsypujemy kokardki :) Gotujemy al dente, albo, jeśli ktoś woli - na miękko, wówczas ok. 15 minut
  • Nagrzewamy piecyk do 180 stopni
  • Śmietankę i jajka mieszamy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy piec zapiekankę
  • Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy
  • Cebulkę drobno siekamy, pieczarki myjemy i kroimy w plasterki
  • Cebulę z pieczarkami wrzucamy na patelnię i na małym ogniu chwilę dusimy
  • Paprykę kroimy w kwadraciki i przekładamy na patelnię - wszystko jeszcze chwilę podduszamy
  • Do utrzepanej śmietanki z jajkami przekładamy makaron i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem
  • Dodajemy ugotowany brokuł i podduszone warzywa - mieszamy. Dodajemy sól i pieprz
  • Ser mozzarella kroimy w małe kwadraciki, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół
  • Na wymieszane warzywa układamy pomidorki
  • Posypujemy mozzarella
  • Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 10-15 minut - aż ser się delikatnie przypiecze
  • Po upieczeniu całość posypujemy posiekaną natką pietruszki i lubczykiem

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Mmmm uwielbiam takie zapiekanki ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Makarony uwielbiam! Zapiekanki też:)

    OdpowiedzUsuń