Składniki:
1 brokuł
1 czerwona papryka
6 pieczarek
1 cebula
250 gramów makaronu farfalle (kokardki)
2 jajka
200 gramów śmietanki kremówki 30%
1 kulka sera mozzarella (ale mogą być też dwie)
1 łyżka oleju rzepakowego
1 gałązka pomidorków koktajlowych (ok. 10-11 sztuk)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego lubczyku
pieprz
sól
- Zagotowujemy wodę z solą i gdy będzie już bąblować wkładamy brokuła podzielonego na różyczki i gotujemy ok. 10 minut
- Zagotowujemy wodę z solą na makaron, gdy zacznie woda bąblować - wsypujemy kokardki :) Gotujemy al dente, albo, jeśli ktoś woli - na miękko, wówczas ok. 15 minut
- Nagrzewamy piecyk do 180 stopni
- Śmietankę i jajka mieszamy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy piec zapiekankę
- Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy
- Cebulkę drobno siekamy, pieczarki myjemy i kroimy w plasterki
- Cebulę z pieczarkami wrzucamy na patelnię i na małym ogniu chwilę dusimy
- Paprykę kroimy w kwadraciki i przekładamy na patelnię - wszystko jeszcze chwilę podduszamy
- Do utrzepanej śmietanki z jajkami przekładamy makaron i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem
- Dodajemy ugotowany brokuł i podduszone warzywa - mieszamy. Dodajemy sól i pieprz
- Ser mozzarella kroimy w małe kwadraciki, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół
- Na wymieszane warzywa układamy pomidorki
- Posypujemy mozzarella
- Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 10-15 minut - aż ser się delikatnie przypiecze
- Po upieczeniu całość posypujemy posiekaną natką pietruszki i lubczykiem
Smacznego :)
Mmmm uwielbiam takie zapiekanki ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Makarony uwielbiam! Zapiekanki też:)
OdpowiedzUsuń