Jest ze świeżego koperku i bulionu warzywnego.
Poza tym, w taki upał jaki mamy dzisiaj, gorąca zupa to by była pomyłka :)
Podane proporcje to 3 porcje po 250 ml.
Składniki:
300 ml zsiadłego mleka
300 ml bulionu warzywnego, ostudzonego
1/2 świeżego ogórka
3 szt. rzodkiewki
1 garść orzeszków pistacjowych
1/2 pęczka świeżego koperku
3 ząbki czosnku
- Do zimnego bulionu wyciskamy przez praskę ząbki czosnku
- Ogórek obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę
- Rzodkiewkę myjemy i również kroimy w drobna kostkę
- Koperek drobno siekamy
- Warzywa przekładamy do bulionu i mieszamy
- Zsiadłe mleko przelewamy powoli do garnka z warzywami stale mieszając
- Orzeszki pistacjowe ugniatamy np. w moździerzu
- Chłodnik schładzamy w lodówce ok. 60 minut, przelewamy do miseczek i ozdabiamy pistacjami. Można posypać posiekanym koperkiem
Smacznego i na zdrowie! :)
Nie lubię chłodniku, ale ten wygląda fajnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Świetne zestawienie smaków :)
OdpowiedzUsuńCiekawie to wygląda dla mnie to nowość :)
OdpowiedzUsuń