Składniki:
250 gramów mięsa mielonego wieprzowego
1/4 dyni
1 cebula
1/2 kalafiora
300 gramów suchego makaronu - kształt wedle uznania
2 jajka
250 ml jogurtu naturalnego
40 gramów sera żółtego - trochę zostawiamy do posypania wierzchu. Mój był w plasterkach
1 kulka mozzareli
5 listków świeżej bazylii
1 garść świeżego lubczyku
1 garść natki pietruszki
sól
pieprz świeżo mielony
- Makaron wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy ok. 12 minut
- Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy ok. 10 minut
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
- Dynię obieramy, kroimy w kostkę
- Ser żółty ścieramy na dużych oczkach. Jeśli mamy ser w plasterkach, to kroimy go w drobne paseczki, a następnie w drobną kostkę
- Świeże zioła drobno kroimy
- Mięso mielone przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu a gdy wypuści trochę tłuszczu - dodajemy cebulę. Chwilę smażymy
- Następnie dodajemy pokrojoną dynię, solimy, pieprzymy i dokładamy świeże zioła
- Gdy całość się dusi, do miseczki wlewamy jogurt naturalny i dodajemy jajka. Mieszamy i delikatnie solimy i dodajemy pieprz
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni - u mnie termoobieg
- Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy jogurt wymieszany z jajkami i nakładamy mięso z warzywamy. Całość mieszamy.
- Dokładamy kalafior
- Dodajemy pokrojoną lub porwaną mozzarelę i znowu mieszamy. Wierzch pospypujemy startym żółtym serem lub układamy plastry
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Następnie zwiększamy tempretaurę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 10 minut
- Wykładamy na talerze posypując natką pietruszki
Smacznego :)
W mojej rodzince bardzo często jemy makarony. Często też robię tak jak powyżej lecz bez mielonego. Z pewnością kolejnym razem dodam trochę mięska.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam