sobota, 3 sierpnia 2013

Jak wykorzystać owoce z kompotu? Słodki dodatek czereśniowo-jabłkowy

Szkoda mi było wyrzucać owoce, które zostały po wypiciu kompotu. Postanowiłam je przerobić jako dodatek np. do naleśników, pancakes'ów, omletów itp. Potem można przełożyć do słoika i zawekować jak dżem.
Składniki:
1/2 kg owoców z kompotu (u mnie tyle ważyły wraz z odrobiną kompotu)
7 łyżek cukru

  • Przełożyć owoce do garnka i zagotować 
  • Jak owoce zaczną się gotować, ustawić ogień na najmniejszy i gotować często mieszając, żeby owoce się nie przypaliły
  • Czas gotowania ok. 1h
  • Można dodać do naleśników, omletów i tym podobnych dań
Na zdrowie! :)

2 komentarze:

  1. jejku, można tak?!
    Super pomysł, zapisuję i w zimie próbuję :D
    Albo nie.. teraz mam świeży kompot, super;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mozna!:) Pij kompot i rob owoce:) - bedziesz miala jak znalazl. Po co czekac do zimy? Swieze zuzyjesz.

      Usuń