Publikuję przepis na kurczaka miodowo-cytrynowego. 30 minut i danie gotowe :)
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka (ok. 250 g każdy)
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka ciemnego sosu sojowego (można spokojnie pominąć)
1 łyżka startej na drobnej tarce skórki cytryny
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
- Z mięsa odkroić widoczny tłuszcz i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli obawiamy się, że piersi się nie usmażą, możemy je trochę utłuc tłuczkiem, ale niewiele!
- W miseczce rozmieszać miód, sos sojowy, startą skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz
- Obtoczyć filety w marynacie i smażyć na patelni grillowej lub teflonowej bez dodatku tłuszczu. Marynata jest na tyle mokra, że tłuszcz jest po prostu niepotrzebny
Podałam z marchewką i kaszą gryczaną.
Smacznego i na zdrowie :)
W myśl akcji:
No, po prostu pysznie ten drób wygląda, nic dodać nic ująć. Też robię podobnie, tylko zamiast piersi daję udka lub podudzia drobiowe. Patrząc na Twoje fotografie można się zaślinić, szczególnie jak ktoś jest głodny- ha, ha.
OdpowiedzUsuńI o to chodzi z tymi zdjęciami, hihi :) Dziękuję :)
Usuń