Najwięcej czasu zajmuje marynowanie bo 4 dni.
Składniki:
ok. 1 kg szynki
sól
pieprz ziołowy
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (u mnie oliwa z oliwek) + 1/4 do smażenia
Zalewa:
1 łyżka musztardy
2 łyżki majonezu
1,7 - 2 l wody
- Mięso myjemy i bardzo dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym
- Przekładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i smarujemy oliwą/olejem. Można dodać inne ulubione przyprawy
- Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 dni. Po dwóch dniach należy mięso wymieszać z przyprawami
- Po 4 dniach wyjmujemy mięso i smażymy. Należy bardzo mocno, na dużym ogniu rozgrzać 1/4 szklanki oliwy i nie zmniejszając ognia smażyć mięso z każdej strony. Mój kawałek miał akurat taki kształt, że smażyłam z trzech. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony
- Następnie przekładamy mięso wraz z tłuszczem z patelni do garnka tak dużego, aby nie wystawało i na małym ogniu zaczynamy dusić
- W tym czasie zagotowujemy wodę (1,7 l), dodajemy do niej musztardę, majonez, dokładnie wszystko mieszamy i zalewamy mięso. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie
- Szynkę gotujemy ok. 1,5 godziny, w zależności od tego, jak młode jest mięso. Czasem wystarczy godzina, u mnie to były 2 godziny, bo bardzo zależało mi na tym, aby mięso w środku było ugotowane. Należy sprawdzić widelcem czy szynka się ugotowała - wbić widelec w mięso i jeśli wchodzi miękko - to szynka jest gotowa
- Odstawimy do wystygnięcia, a potem zajadamy się kanapkami z domową szynką :)
Smacznego i na pewno na zdrowie!
czekałam na ten przepis:) dziękuję i dziś kupuję szynkę!:)
OdpowiedzUsuńNa pewno wyjdzie :) Smacznego!
Usuń,mmm.... domowa 123456 razy lepsza niż kupna!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, a co najważniejsze - to jest czyste mięso.
OdpowiedzUsuńKasiu, przepis bardzo fajny- zapisuję sobie i przymierzę się do jej zrobienia. Ważne jest tylko dla mnie, czy ona nie jest sucha?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Nie, nie jest sucha, nie jest też bardzo mokra. Myślę, że byłaby bardziej soczysta, gdybym jest tak długo nie gotowała, ale bałam się, że będzie nie zrobiona, ponieważ pierwszy raz ją robiłam i zależało mi, żeby jej nie zepsuć. Możesz gotować ją krócej, ok. 1,5 godziny. Nawet jeszcze troszkę krócej, ale to zależy od "starości/młodości" :) mięsa.
UsuńRównież pozdrawiam :)
Ależ chodzi za mną taka szyneczka, jeszcze z chrzanem bomba :)
OdpowiedzUsuńWygląda bombowo! :D już jestem głodna :) na pewno skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuń