Bardzo łatwo się je kroi, ponieważ porcje można dzielić nożem wsuwając go pomiędzy herbatniki.
Rafaello zrobiłam ok. miesiąca temu, ale dopiero teraz miałam czas, żeby wstawić przepis...
Składniki:
2,5 szklanki mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
300 gramów masła
250 gramów wiórków kokosowych (zostawić trochę do posypania wierzchu)
4 paczki herbatników
1 szklanka adwokata lub spirytus do smaku (u mnie bez alkoholu)
- W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną
- 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z budyń
- Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu
- Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus
- Na desce położyć papier do pieczenia...
- ... na nim rozłożyć jedną paczkę herbatników (100 gramów)...
- ... nałożyć masę kokosową...
- ... i przykryć paczką herbatników
- Ułożyć tak cztery warstwy
- Na wierzch rozprowadzić pozostały krem i posypać kokosem
- Schłodzić w lodówce
Smacznego! :)
Musi rozpływać się w ustach :)
OdpowiedzUsuńLubię to ciasto :)
OdpowiedzUsuńajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńFAJNE CIASTO
OdpowiedzUsuń