piątek, 10 października 2014

Rafaello Siostry Anastazji

Przepis na Rafaello znalazłam w książce o ciastach Siostry Anastazji. Było trochę pracochłonne, ale wyszło bardzo smaczne :) Zmodyfikowałam je nie dodając alkoholu ze względu na dziecko.
Bardzo łatwo się je kroi, ponieważ porcje można dzielić nożem wsuwając go pomiędzy herbatniki. 
Rafaello zrobiłam ok. miesiąca temu, ale dopiero teraz miałam czas, żeby wstawić przepis...


Składniki:
2,5 szklanki mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
300 gramów masła
250 gramów wiórków kokosowych (zostawić trochę do posypania wierzchu)
4 paczki herbatników
1 szklanka adwokata lub spirytus do smaku (u mnie bez alkoholu)
  • W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną
  • 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z budyń
  • Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu
  • Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus
  • Na desce położyć papier do pieczenia...
  • ... na nim rozłożyć jedną paczkę herbatników (100 gramów)...
  • ... nałożyć masę kokosową...
  • ... i przykryć paczką herbatników
  • Ułożyć tak cztery warstwy
  • Na wierzch rozprowadzić pozostały krem i posypać kokosem
  • Schłodzić w lodówce

Smacznego! :)

4 komentarze: