środa, 22 października 2014

Najprostszy na świecie dorsz w panierce

Ryba w 30 minut :) W 20? :)
Najzwyklejsza, bez żadnych udziwnień. Najprostsza na świecie!


Składniki:
1 filet z dorsza
2-3 łyżki soku z cytryny
tymianek
pieprz ziołowy 
sól
olej rzepakowy do smażenia
Na panierkę:
1 jajko
mąka
bułka tarta

  • Rybę po rozmrożeniu umyć i bardzo dokładnie(!) osuszyć ręcznikiem papierowym
  • Następnie, na środku, wzdłuż dorsza, przesunąć palcem w miejscu ości, przekroić w tym miejscu rybę...
  • ... i powyciągać wszystkie wyczuwalne ości. Dużo ich nie będzie, ponieważ dorsz po prostu ma ich niewiele, ale będą na tyle wyczuwalne (są spore), że łatwo się je usunie
  • Rybę polać sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem oraz przyprawić tymiankiem
  • Teraz panierka: w kolejności najpierw mąka...
Ja dorsza musiałam pokroić w kawałki,
ponieważ był na tak duży, że nie zmieściłby mi się na patelnię :)
  • ... potem jajko...
  • ... i bułka tarta
  • Jeśli zostanie jeszcze jajko, to czynność można powtórzyć ale z pominięciem mąki. Panierka będzie grubsza - jeśli ktoś tak lubi
  • Rozgrzać na patelni olej rzepakowy i smażyć rybę na niewielkim ogniu z obu stron, na złoty kolor

Czego chcieć więcej? :) Może jeszcze ewentualnie kaszy gryczanej oraz zielonej sałaty z jogurtem naturalnym kozim i jajkiem na twardo drobno posiekanym :)
Moja córka oczywiście z frytkami... O masz... ;)


To jest ryba! Na zdrowie!







 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.plTop Blogi

2 komentarze:

  1. Ryby powinny lądować na każdym stole. Nie wiem jak można ich nie lubić. Mi na samą myśl ślinka cienie! :)

    Pozdrawiam
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorsz sam w sobie jest taki smaczny, że nie potrzebuje udziwnień :)

    OdpowiedzUsuń