Po prostu pycha!
Z podanych składników wychodzą trzy chałki.
Składniki:
250 ml mleka + 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu
8 gramów drożdży instant (jedno opakowanie)
500 gramów mąki
75 gramów cukru
100 gramów masła (ja użyłam margaryny Kasi)
1 jajko + 1 jajko do posmarowania wierzchu
- Masło stopić na małym ogniu - wystudzić
- Podgrzać mleko (niezbyt mocno - chodzi o to, żeby nie było prosto z lodówki)
- Mąkę, cukier, mleko, stopioną margarynę i ciepłe mleko umieścić w malakserze (lub zagnieść w misce). W malakserze mieszamy składniki 1,5 minuty na najwyższych obrotach
- Przykryć i odstawić około 30 minut w ciepłym miejscu
- Nastawić piecyk na 180 stopni C
- Następnie, na jedną chałkę, dzielimy ciasto na sześć części, z których robimy ruloniki
- Łączymy ruloniki na górze i rozkładamy je jak najszerzej, aby na środku było dużo wolnego miejsca
- Następnie bierzemy, za każdym razem, skrajne ruloniki, lewy oraz prawy i krzyżując układamy w środku z założeniem, że np. za każdym razem prawy rulon idzie pod spód
- Pleciemy tak wszystkie ruloniki aż do końca i sklejamy je
- Łączymy jajko z dwiema łyżkami mleka i smarujemy wierzch chałki
- Pieczemy 25 minut
- Podajemy z dżemem domowej roboty (mój jest malinowy)
Ta chałka jest niesamowita! Wygląda przepięknie!!! Zjadłabym ją z samym masełkiem albo z miodem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do nas - do kuchni matki i córki.
No tak, za dużo dżemu to trzeba do niego chałkę upiec :)) Ale jak widzę foty, to warto, świetnie wygląda .
OdpowiedzUsuńwitam, jak przechowywac taka chałke i ile może ona lezec?
OdpowiedzUsuńU mnie w domu chałka zjadana jest w ciągu dwóch dni, a trzymam ją w folii. Koleżanka mówiła mi, że trzy dni jest świeża przechowuje w taki sam sposób jak ja to robię.
Usuń