Placuszki robi się naprawdę szybko. Smaży jak placki ziemniaczane. Z podanej ilości wyszło mi 8 sztuk.
Składniki:
230 gramów dyni
1 marchewka
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki jogurtu naturalnego koziego
2 łyżki margaryny Kasi
sól
pieprz ziołowy
czerwona mielona papryka
olej rzepakowy do smażenia
- Dynię obrać i wydrążyć środek z pestkami
- Marchewkę obrać i umyć
- Dynię i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ja to zrobiłam w malakserze z płytką o dużych oczkach
- Dodać mąkę ziemniaczaną, jogurt kozi i przyprawić - wszystko niedbale zmiksować
- Rozgrzać olej na patelni i nakładać łyżką placki. Jedna łyżka - jeden placek. Uklepać :)
Można podać z sałatą lub z sosem jogurtowo-ziołowym.
Wyśmienicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńBardzo często je robię i zawsze jestem nimi zachwycona! :) Wyglądają pięknie a smakują rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuń