Składniki na ciasto:
140 gramów mąki pszennej
50 gramów mąki ziemniaczanej
2 opakowania cukru waniliowego
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wystudzona mocna herbata do nasączenia biszkopcików
Składniki na serek jagodowy:
500 gramów serka waniliowego sernikowego (w wiaderku)
200 gramów jagód (odłożyć kilka do przybrania wierzchu)
3/4 szklanki cukru pudru
15 gramów żelatyny
2 śmietan-fixy
- Najpierw robimy ciasto: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, a następnie obie mąki, proszek, cukier waniliowy
- Ciasto na biszkopt dzielimy na dwie części ponieważ będziemy piec dwa biszkopty
- Nagrzewamy piecyk na 180 stopni C
- Na blachę wykładamy papier do pieczenia i równomiernie wylewamy jedną część. Pieczemy 15 minut. Z drugą robimy to samo
- Z biszkoptu wykrawamy szklanką kółeczka i nasączamy herbatą (powinno wyjść ok. 40 placuszków biszkoptowych). Można zrobić odwrotnie: przez wykrojeniem kółeczek cały biszkopt nasączyć herbatą
- Teraz robimy masę jagodową: rozpuszczamy żelatynę w 1/3 szklanki ciepłej wody i odstawiamy
- Ser wraz z cukrem pudrem przesypujemy do malaksera - mieszamy
- Następnie dodajemy jagody, żelatynę rozpuszczoną w wodzie i śmietan-fixy - mieszamy
- Na 20 biszkopcików nakładamy masę jagodowo-serową
- Następnie przykrywamy biszkopcikami, które zostały. Na wierzch nakładamy znowu masę jagodowo-serową i ozdabiamy pozostałymi jagodami
- Wstawiamy do lodówki do stężenia masy
- Zjadamy
Za jagody oddałabym teraz bardzo dużo, a jeszcze do tego w połączeniu z serem - rewelacja! Uwielbiam taki klimat.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do nas.