Kilka, niewiele, dań z tajina już publikowałam. Teraz pora na garnek rzymski :)
Składniki:
450 gramów dorsza
3 ziemniaki
2 marchewki
1 duża cukinia lub 2 małe
1 i 1/2 szklanki wywaru warzywnego
1/3 kostki masła pokrojonego w kostkę
sól do smaku
- Garnek rzymski namaczamy w wodzie, nie zimnej i nie gorącej
- W tym czasie dorsza delikatnie oprószamy solą - odstawiamy
- Cukinię dokładnie myjemy, nie obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę
- Marchew i ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę
- Do wymoczonego garnka, na dno, układamy warzywa
- Zalewamy bulionem warzywnym
- Na wierzch układamy dorsza...
- ... i układamy na wierz masło
- Przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika
- Ustawiamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy ok. 2 godzin. Ja piekłam 1h 45 minut
- Podajemy gorące i pamiętamy o tym, że nie wolno w garnku rzymskim zostawiać resztek jedzenia(!) Jeśli danie zostaje, to przekładamy na talerz lub do innego, tradycyjnego garnka
Smacznego i na zdrowie :)
W myśl akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz