wtorek, 3 marca 2015

Dorsz z warzywami w rzymskim garnku

Dania przyrządzone w tajinie lub rzymskim garnku są bardzo zdrowe, ponieważ zachowują wszystkie witaminy zawarte w składnikach, których używamy do gotowania.
Kilka, niewiele, dań z tajina już publikowałam. Teraz pora na garnek rzymski :)



Składniki:
450 gramów dorsza
3 ziemniaki
2 marchewki
1 duża cukinia lub 2 małe
1 i 1/2 szklanki wywaru warzywnego
1/3 kostki masła pokrojonego w kostkę
sól do smaku

  • Garnek rzymski namaczamy w wodzie, nie zimnej i nie gorącej
  • W tym czasie dorsza delikatnie oprószamy solą - odstawiamy
  • Cukinię dokładnie myjemy, nie obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę
  • Marchew i ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę
  • Do wymoczonego garnka, na dno, układamy warzywa
  • Zalewamy bulionem warzywnym
  • Na wierzch układamy dorsza...
  • ... i układamy na wierz masło
  • Przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika
  • Ustawiamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy ok. 2 godzin. Ja piekłam 1h 45 minut
  • Podajemy gorące i pamiętamy o tym, że nie wolno w garnku rzymskim zostawiać resztek jedzenia(!) Jeśli danie zostaje, to przekładamy na talerz lub do innego, tradycyjnego garnka

Smacznego i na zdrowie :)

W myśl akcji:
Gotowanie i pieczenie w naczyniach glinianych II edycja  Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja   Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja    Wielki Post 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz