piątek, 13 marca 2015

Gotowane roladki z dorsza z ziołami

Taka odmiana dorsza :) 
Bardzo szybko się robi, w zasadzie w ciągu pół godziny jest gotowy obiad :)
U mnie do roladek gotowany groszek z marchewka i ziemniaki. Bardzo lekkie danie. Ziemniaki można zastąpić ulubioną kaszą.



Składniki:
500 gramów dorsza
sok z połowy cytryny
1 łyżka świeżej bazylii
1 łyżka świeżej kolendry
1 łyżka natki z pietruszki
1 łyżka listków lubczyku
ok. 3 łyżek bułki tartej
2 jajka
sól
pieprz

  • Z dorsza zdejmujemy skórę i przekładamy rybę do malaksera
  • Dodajemy sok z cytryny i liście ziół
  • Całość mielimy na gładką masę
  • Przekładamy do miseczki...
  • ... i dodajemy najpierw jedno jajko, mieszamy i dodajemy 1 łyżkę bułki tartej -mieszamy
  • Następnie dodajemy drugie jajko i 1 łyżkę bułki tartej. Jeśli masa będzie zbyt mokra dodajemy trzecią łyżkę bułki tartej - mieszamy
  • Zagotowujemy wodę
  • Z masy formujemy roladki...
  • ... i układamy delikatnie w garnku w gotującej się wodzie. Nie wkładamy do zimnej wody, ponieważ roladki się rozpadną
  • Gotujemy na małym ogniu 4-5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu zerkając, czy ryba się nie rozpada choć nie powinna
  • Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami :)

Na zdrowie! :)

W myśl akcji:
Wielki Post 2015    Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja    Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

1 komentarz: