Bardzo szybko się robi, w zasadzie w ciągu pół godziny jest gotowy obiad :)
U mnie do roladek gotowany groszek z marchewka i ziemniaki. Bardzo lekkie danie. Ziemniaki można zastąpić ulubioną kaszą.
Składniki:
500 gramów dorsza
sok z połowy cytryny
1 łyżka świeżej bazylii
1 łyżka świeżej kolendry
1 łyżka natki z pietruszki
1 łyżka listków lubczyku
ok. 3 łyżek bułki tartej
2 jajka
sól
pieprz
- Z dorsza zdejmujemy skórę i przekładamy rybę do malaksera
- Dodajemy sok z cytryny i liście ziół
- Całość mielimy na gładką masę
- Przekładamy do miseczki...
- ... i dodajemy najpierw jedno jajko, mieszamy i dodajemy 1 łyżkę bułki tartej -mieszamy
- Następnie dodajemy drugie jajko i 1 łyżkę bułki tartej. Jeśli masa będzie zbyt mokra dodajemy trzecią łyżkę bułki tartej - mieszamy
- Zagotowujemy wodę
- Z masy formujemy roladki...
- ... i układamy delikatnie w garnku w gotującej się wodzie. Nie wkładamy do zimnej wody, ponieważ roladki się rozpadną
- Gotujemy na małym ogniu 4-5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu zerkając, czy ryba się nie rozpada choć nie powinna
- Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami :)
Na zdrowie! :)
W myśl akcji:
Musze kiedyś zrobić, zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuń