Składniki:
3 łyżki masła
1 posiekana szalotka
2 szklanki ryżu arborio
850 ml wrzącego wywaru warzywnego
1 cukinia
120 gramów szynki (u mnie końcówki wędzonek)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pieprz
sól - opcjonalnie (ja nie dawałam ze względu na wędzonkę)
- Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szalotkę ok. 3-4 minut
- Dodajemy ryż i smażymy ok. 2 minut aż będzie szklisty
- Wlewamy porcjami, po pół szklanki wywaru z warzyw i gotujemy
- Dodajemy cukinię i marchew, posypujemy pieprzem
- Wlewamy kolejne porcje wrzącego wywaru
- Całość gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie miękki
- Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i natkę pietruszki, mieszamy, zdejmujemy z ognia, przykrywamy patelnię i odstawiamy na 2 minuty
Smacznego :)
W myśl akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz