piątek, 6 marca 2015

Dorsz w ziołach z folii

Piątek... Niektórzy w piątki nie jedzą mięsa, więc podaję przepis na dorsza w ziołach z folii :) Pyszny! I soczysty!



Składniki:
ok. 400 gramów dorsza
1 łyżka świeżej natki pietruszki
1 łyżka świeżego lubczyku

1 łyżka świeżej bazylii
1 łyżka octu jabłkowego
sól
pieprz



  • Zioła siekamy
  • Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy w kratkę
  • Do kubeczka wlewamy ocet i mieszamy z ziołami
  • Dorsza najpierw nacieramy solą i pieprzem, a następnie octem z ziołami 
  • Nagrzewamy piecyk do 200 stopni C
  • Dokładnie zawijamy w folię aluminiową, rolując jej krawędzie tak, żeby nie wypłynął sok
  • Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym...
  • ... i wkładamy do piecyka zmniejszając temperaturę do 180 stopni C
  • Pieczemy 25 minut

Jeden talerz to ryba, warzywa i kasza jaglana, a drugi talerz to ryba z burakami i ziemniakami :)


Smacznego :)

W myśl akcji:
Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja    Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja    Wielki Post 2015


2 komentarze:

  1. w sam raz na piątkowy obiad :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często tak własnie przygotowują rybę:) Aż mi się zachciało takiego obiadu:)

    OdpowiedzUsuń