Składniki:
ok. 400 gramów dorsza
1 łyżka świeżej natki pietruszki
1 łyżka świeżego lubczyku
1 łyżka świeżej bazylii
1 łyżka octu jabłkowego
sól
pieprz
- Zioła siekamy
- Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy w kratkę
- Do kubeczka wlewamy ocet i mieszamy z ziołami
- Dorsza najpierw nacieramy solą i pieprzem, a następnie octem z ziołami
- Nagrzewamy piecyk do 200 stopni C
- Dokładnie zawijamy w folię aluminiową, rolując jej krawędzie tak, żeby nie wypłynął sok
- Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym...
- ... i wkładamy do piecyka zmniejszając temperaturę do 180 stopni C
- Pieczemy 25 minut
Jeden talerz to ryba, warzywa i kasza jaglana, a drugi talerz to ryba z burakami i ziemniakami :)
Smacznego :)
W myśl akcji:
w sam raz na piątkowy obiad :) pycha :)
OdpowiedzUsuńCzęsto tak własnie przygotowują rybę:) Aż mi się zachciało takiego obiadu:)
OdpowiedzUsuń