Składniki na 10 naleśników:
400 ml mleka
150 ml wody
2 szklanki mąki
1 szklanka mrożonego szpinaku (mój był w kostkach)
2 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
Składniki na farsz:
500 gramów mięsa mielonego z indyka
100 ml miąższu z pomidorów (u mnie domowy, który przygotowałam gdy robiłam suszone pomidory). W zamian można użyć 2 dużych pomidorów
1 czerwona papryka
1 szklanka zielonych oliwek bez pestek
2 ząbki czosnku - opcjonalnie
- Mięso mielone smażymy 20 minut z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i miąższem z pomidorów
- Paprykę myjemy i kroimy w małe kwadraciki
- Do mięsa dodajemy oliwki i pokrojona paprykę. Patelnie przykrywamy i dusimy ok. 20 minut, następnie pokrywkę zdejmujemy i redukujemy sos
- Szpinak rozmrażamy na patelni na małym ogniu. Można dodać 2 łyżki gorącej wody. Po rozmrożeniu - odstawiamy
- Teraz naleśniki: mąkę przesypujemy do miski, dodajemy jajka, oliwę z oliwek, sól, mleko i wodę - mieszamy na jednolitą masę
- Dodajemy rozmrożony szpinak i całość dokładnie mieszamy
- Smażymy naleśniki z obu stron. Ja smażyłam bez tłuszczu
- Każdy naleśnik nadziewamy farszem i zjadamy :)
Smacznego! :)
W myśl akcji:
Bardzo ciekawa opcja na urozmaicenie naleśników :-) Wypróbuję na pewno :-)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na obiad, dawno już nie jadłam naleśników...czas to zmienić;)
OdpowiedzUsuń