Składniki:
300 gramów białej kiełbasy (surowej lub parzonej, ja miałam surową)
500 ml zakwasu na żurek
2 marchewki
1 pietruszka
300 gramów wędzonego boczku
1/4 selera
1 por
1 łyżeczka posiekanej dymki
1 łyżeczka świeżego majeranku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka chrzanu ze słoika
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
kilka suszonych grzybków
sól
pieprz
- Jeśli kiełbasa jest surowa, to należy ją najpierw sparzyć w gotującej wodzie przez 30 minut, na małym ogniu. Woda powinna tylko pykać
- Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i wkładamy do garnka
- Dodajemy wędzony boczek pokrojony na większe kawałki, grzybki, kiełbasę, czosnek, dymkę, świeży majeranek (suszony będzie dodawany dopiero pod koniec gotowania), listki laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz - zagotowujemy
- Gdy woda zacznie bąblować, zdejmujemy szumowiny (jeśli nasza kiełbasa była parzona przez nas, to szumowin nie będzie dużo) i zmniejszamy ogień
- Gotujemy 40 minut pod przykryciem
- Po tym czasie wywar przecedzamy do drugiego garnka
- Dodajemy 1 łyżeczkę chrzanu, suszony majeranek i wlewamy zakwas, wcześniej bardzo dokładnie go wstrząsając. Doprowadzając do zagotowania - mieszamy. Gotujemy ok. 1 minuty
- Podajemy z pokrojoną kiełbasą i jajkiem
Smacznego :)
W myśl akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz