Składniki:
4-5 czerwonych papryk
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
5 listków świeżej bazylii
1 łyżka posiekanej dymki
1 łyżka ususzonej w doniczce kolendry (opcjonalnie, można zastąpić natką pietruszki)
3 łyżki śmietany 18%
1 litr wywaru z warzyw (może być z kostek rosołowych, wówczas 2 kostki na 1 litr)
- Piekarnik nagrzać do 240 stopni C na funkcji grilla
- Paprykę przełożyć do mniejszej brytfanki, ponieważ papryka wypuści sok. Lepiej i łatwiej będzie potem umyć mniejszą brytfankę niż blachę. Piec około 45 minut, aż skórka papryki będzie prawie przypalona
- W tym czasie ususzoną kolendrę utrzeć w moździerzu (jeśli jej używamy)
- Świeże listki bazylii posiekać, dymkę również
- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko podsmażyć w garnuszku na 1 łyżce oliwy z oliwek wraz z ziołami i przyprawami, aż cebula się zeszkli
- Upieczone, gorące papryki włożyć do woreczka foliowego na ok. 10 minut - dzięki temu para, która się wytworzy w środku spowoduje dodatkowe zmiękczenie skórki. Po tym czasie obrać paprykę ze skórki i pokroić w kostkę (UWAGA, GORĄCE!) Papryka będzie bardzo miękka. Jeśli dacie radę - w miarę możliwości usuńcie pestki, ale nie jest to konieczne - tzn. mi nie przeszkadzały :)
- Podsmażoną cebulę z resztą składników przełożyć do wywaru, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda zacznie bulgotać, przykryć garnek i gotować 30 minut na małym ogniu
- Następnie zdjąć garnek z gazu i zupę zmiksować. Dodać 3 łyżki śmietany i znowu zmiksować
- Można przystroić posiekanymi listkami bazylii, a można zjeść bez dodatków. Moja córka zjadła z grzankami
Smacznego i na zdrowie :)
W myśl akcji:
uwielbiam takie zupki :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:) U mnie dzisiaj pomidorowa, ale Twoja...mmm...pycha!!
OdpowiedzUsuńile dobra w tej zupie i jaki piękny kolor. Ale bym zjadła mniaaaammm.
OdpowiedzUsuńWspaniała zupka, bardzo takie lubię :-)
OdpowiedzUsuń