Robi sie szybko. W zasadzie po 20 minutach są gotowe gdyby nie fakt, że masa musi w lodówce zastygnąć.
Składniki:
1 kostka masła
3 łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżka lejącego miodu
5 łyżek mleka
2 szklanki płatków kukurydzianych (Corn flakes)
1 paczka herbatników okrągłych (niestety w sklepie nie dostałam okrągłych, więc robiłam na prostokątnych)
Wyszły mi 33 sztuki
- Masło, kakao, cukier, mleko i miód rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, stale mieszając. Trzeba uważać, żeby nie zagotować. Tylko rozpuścić.
- Wyłączyć palnik, odstawić garnek na bok. Dodać płatki kukurydziane i dokładnie wymieszać
- Na każdy herbatnik wyłożyć porcję masy. Może spływać po bokach, ale to nic nie szkodzi. Najlepiej więc, żeby herbatniki wyłożyć na prostej powierzchni
- Po wyłożeniu całej porcji wkładamy ciasteczka do lodówki, żeby masa dorze zastygła
- Jemy :)
Smacznego! :)
Świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńJa kiedyś kupiłam pełnoziarniste herbatniki i polałam je masą zrobioną z gorzkiej czekolady z odrobiną śmietanki kremówki, skórką pomarańczową, cynamonem i zmielonymi orzechami laskowymi. Bajka.
OdpowiedzUsuńJak zobaczyłam Twoje ciacha od razu przypomniał mi się ten smak :))
Te Twoje to już niezły rarytas! :)
Usuńooo.. dla dzieciaków idddeeealne!
OdpowiedzUsuńJa robię ciastka, ale z samych kukurydzianych, też mega ;)
Bez herbatników?
Usuńja bym jeszcze dodała mleko w proszku żeby troche zagęścić masę :)
OdpowiedzUsuńNie chciałam kombinować, bo to nie mój przepis i robiłam pierwszy raz :) Ale można spróbowac - rzeczywiście
UsuńMNIAMMMMM !!!!
OdpowiedzUsuń