Najpierw robimy sos do pizzy - przepis tutaj
Składniki:
250 gramów mąki
15 gramów drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
1/2 szklanki ciepłego mleka
olej lub oliwa do smarowania dłoni, żeby ciasto nie lepiło się do rąk
1 opakowanie sera mozzarella
200 gramów sera gouda
- Ciasto robi się podobnie jak na calzone: drożdże mieszamy z mlekiem - odstawiamy na bok na ok. 10 minut
- Po tym czasie mieszamy mąkę z solą, jajkiem i cukrem, dodajemy drożdże rozpuszczone w mleku i ugniatamy ciasto od czasu do czasu dłonie polewając odrobiną oleju
- Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na ok. 1h do wyrośnięcia
- Po tym czasie z ciasta formujemy okrągły placek...
- ... i smarujemy wcześniej przygotowanym sosem
- Ser gouda należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać go na sos
- Następnie kulę mozzarelli pokroić w plasterki i ułożyć na goudzie
- Piecyk nagrzewamy do 250 stopni C (termoobieg), a po tym czasie zmieniamy grzanie na gór/dół
- Pizzę pieczemy ok. 15 minut, ale trzeba pilnować. Jest gotowa, gdy boki ciasta się przyrumienią
Smacznego:)
Jaka wspaniale serowa ! :)
OdpowiedzUsuńTaką lubię najbardziej :)
dużo sera a taką pizzę to ja lubię
OdpowiedzUsuń