Robiłam je z marmoladą truskawową i wyszły naprawdę bardzo fajne. Dżem się nie nadaje, bo jest za rzadki. Oprócz marmolady może być gęsta konfitura.
Poza tym potrzebne są dosłownie dwa składniki. A opcjonalnie może być mleko do posmarowania ciasteczek z wierzchu przed włożeniem do piecyka (ja smarowałam). Po upieczeniu można posypać je cukrem pudrem (ja nie sypałam).
Ciasteczka zrobiłam na dwa sposoby: jeden to taki, że włożyłam marmoladę do środka i zawinęłam ciasteczko. A drugi sposób to taki, że najpierw zawinęłam ciasteczko, a potem udekorowałam "kleksem" z marmolady.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
12 łyżeczek marmolady (poniewaz z jednego opakowania ciasta wychodzi 12 ciasteczek)
mleko do posmarowania i cukier puder do posypania - opcjonalnie
- Rozwijamy ciasto i wraz z papierem wykładamy na blachę
- Nagrzewamy piecyk do 180 stopni C
- Ciasto dzielimy na kwadraty
- Narożniki każdego kwadratu nacinamy w dużą literę "L"
- Na środku wykładamy po jednej płaskiej łyżeczce marmolady. Bierzemy róg naciętego ciasta i zawijamy do środka robiąc tak z każdym rogiem kwadrata
- Ewentualnie robimy odwrotnie: najpierw zawijamy rogi ciasteczka do środka, a następnie, na wierzchu, kładziemy łyżeczkę marmolady
- W przypadku pierwszego sposobu robiłam tak, że trzonkiem małego nożyka naciskałam środek ciasteczka dla dokładniejszego zlepienia ciasta na środku
- Blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika na 7 minut
- Po tym czasie ciasteczka studzimy i, jeśli chcemy, posypujemy cukrem pudrem
- Zjadamy:)
Smacznego:)
Wyglądają uroczo :) Jadłam chyba podobne kiedyś, są pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Wylgądaja uroczo i nawet całkiem szybko się je robi.
Usuńmyślałam, że sama zrobiłaś ciasto! :D
OdpowiedzUsuńA tutaj szybka alternatywa-super ;) A powidła chyba też by pasowały-i gęste i smaczne ;)
Pięknie zawinięte-ja tak nie umiem.. :(
Robiłam kiedyś sama ciasto francuskie, ale to zajmuje baaardzo dużo czasu. Myślałam o tym, żeby nawet na blogu całą "procedurę" umieścić.
UsuńNie umiesz tak zawinąć? Umiesz, tylko jeszcze o tym nie wiesz ;) :)
Ale śliczne ! Chętnie bym takie zjadła :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne te ciasteczka, koronkowa robota :) do kawki wspaniałe:)))
OdpowiedzUsuńjeżeli upiekę je wieczorem to do rana nie wyschną ?? w czym przechowywać ??
OdpowiedzUsuńNie wyschną. Można je przechowywać w takich pudełkach z pokrywką - jak się czasem pakuje np. jedzenie do pracy :)
Usuń