Imbir też trzeba mieć :) I cukier :)
No i jabłka - 1,5 - 2 kg :)
A potem zagotować, ostudzić i upiec pyszną szarlotkę.
Przygotowanie takich jabłek zajmuje góra 30 minut od momentu wyłożenia jabłek na deskę do krojenia, do momentu odstawienia do wystygnięcia :) Aż szkoda nie zrobić!
Składniki:
1,5 - 2 kg jabłek
2 łyżeczki świeżo startego cynamonu (może być gotowy z torebki)
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki imbiru
120 ml wody
- Jabłka obrać, umyć, wydrążyć z nich ogryzek
- Pokroić w kwadraciki...
- ... i przełożyć do garnka
- Dodać imbir, cynamon, cukier i zalać wodą
- Na wolnym ogniu gotować ok. 5-10 minut w zależności od jabłek. Mają być miękkie ale nie rozgotowane!
- Odstawić do wystudzenia i dopiero wtedy użyć do ciasta
Na zdrowie :)
1sze zdanie posta i wiem, że dogadałybyśmy się ;D
OdpowiedzUsuń:D
UsuńRobię podobnie
OdpowiedzUsuńTo znaczy, że jest smaczne :)
UsuńZ imbirem nigdy nie robiłam, ale przy najbliższej szarlotce wypróbuję.
OdpowiedzUsuńTo może, skoro pierwszy raz tak będziesz robić, spróbuj w mniejszej ilości dodać. Tak na wszelki wypadek.
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń