Skadniki na kruche ciasto zaczerpnęłam ze swoich zasobów (zmniejszając ilość składników o połowę) ponieważ w książce propozycją na ciasto jest gotowiec, którego ja nie chciałam kupować - wolę własnoręcznie robione. Poza tym takie ciasto można podać również dziecku bez wyrzutów sumienia.
Tartę próbowało kilka osób i są bardzo różne zdania na jej temat. Córce tarta smakowała. Dla mnie mało słodka, podczas kiedy dla dwóch osób bardzo słodka i dzięki temu smaczna. Jedna - ugryzła raz :) i na tym zakończyła jedzenie :) Jeszcze inna zjadła z ogromnym smakiem.
Większość jest na "tak" :) ale trzeba zrobić samemu, żeby wyrobić sobie zdanie na temat tej tarty. Być może każdy będzie modyfikował przepis pod siebie gdy po pierwszym upieczeniu będzie chciał piec ponownie - jakiś składnik doda, inny odejmie, a może zmniejszy proporcje.
Co ja bym zmieniła? Dała więcej cukru pudru do kruchego ciasta (zamiast 2 łyżek to 3-4). Zmniejszyłabym ilość bułki tartej do 100 gramów i dała trochę więcej śmietanki.
Na bazie tego kruchego ciasta mam w planach zrobić tartę z jabłkami :)
Jeśli macie ochotę poeksperymentować - to próbujcie. Chętnie się dowiem, jakie zmiany wprowadziliście.
Powodzenia!
Składniki:
na kruche ciasto
250 gramów mąki
1/2 kostki margaryny Kasi
3 żółtka (a tutaj oraz tutaj sposób na wykorzystanie białek - nie marnujmy ich...)
2 łyżki cukru pudru (jeśli nie mamy cukru pudru to tutaj opisałam dwa sposoby, jak taki cukier zrobić)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny Kasi
3 żółtka (a tutaj oraz tutaj sposób na wykorzystanie białek - nie marnujmy ich...)
2 łyżki cukru pudru (jeśli nie mamy cukru pudru to tutaj opisałam dwa sposoby, jak taki cukier zrobić)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na resztę tarty
350 gramów płynnego miodu (u mnie leśny)
125 gramów tartej bułki
125 gramów śmietanki kremówki
skórka starta z 1/2 cytryny lub pomarańczy (u mnie cytryna)
2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
potrzebna też będzie mała foremka o dowolnym kształcie do wykrojenia wzorku z ciasta i ozdobienia nim tarty
- Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche. Trochę ciasta odrywamy (naprawdę niewiele), i odkładamy na bok. Z niego wytniemy wzorki (u mnie kwiatuszki)
- Formę do tarty smarujemy margaryną
- Wykładamy ciastem formę, a dno ciasta nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
- Z reszty ciasta, tego, które odłożyliśmy, należy wykroić wybraną foremką wzorki, które posłużą nam do ozdobienia tarty. Ciasto niezbyt cienko wałkujemy. Jeśli zrobimy to za cienko - wówczas wzorek upiecze się szybciej (a nawet za bardzo przypiecze), niż cała tarta
- Nagrzać piekarnik do 190 st. C
- W dużej misce wymieszać miód, tartą bułkę, śmietankę, startą skórkę oraz 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
- Wylać masę na ciasto i ułożyć wokół brzegu (lub dowolnie - jeśli chcemy to na całości)
- Piec ok pół godziny (30-35 minut) aż farsz sie zetnie
- Pozostawić tartę w foremce do wystygnięcia
Smacznego! :)
Uwielbiam tego typu desery. Pyszne i sycące!
OdpowiedzUsuńTeż mam tę książeczkę i tarta miodowa kusiła mnie nie raz, muszę kiedyś spróbować ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńale ładna! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPatrzyłam na to ciasto w książce i niejednokrotnie chciałam się za nie zabrać... Przekonałaś mnie, że warto :)
OdpowiedzUsuńWarto, jest smaczna. Można dodać trochę więcej miodu
UsuńKilka słów na temat rzeczonej Tarty, ponieważ jestem jedną z tych osób, na których Kasia testuje swoje wypieki. Zaskoczyła nas z samego rana. Niektórzy jeszcze byli zaspani. Spróbujcie...... to nowy wypiek:) Każdy próbował i wydawał opinie. Nie znając jeszcze składników powiedziałam, że wyczuwam nutkę cytryny. Tarta jest naprawdę dobra, a za to, że mi smakowała dostałam dziś drugi kawałek. Dobrze mieć taką koleżankę w pracy.
OdpowiedzUsuńKtoś, kto nie zna składników, a je wyczuwa powinien zostac testerem kulinarnym ;)
UsuńHaniu, dziękuję! :) Fajnie jest mieć taką koleżankę w pracy, która ze smakiem zjada moje wypieki :)
Ślicznie wyglądają te kwiatuszki na wierzchu.
OdpowiedzUsuńDziękuję:) W oryginalnym przepisie były małe listki. Też fajnie wyglądały
Usuń