poniedziałek, 18 listopada 2013

Drożdżowa szarlotka warstwowa

Kolejny przepis z francuskiej strony (i na pewno nie ostatni) :) Szarlotka to jedyny sposób na to, żeby moje dziecko zjadło jabłko... :) Do szkoły - jak znalazł!
Samo ciasto drożdżowe wyśmienite! Trzykrotnie przełożone jabłkami jest niesamowicie wilgotne. Po prostu kapitalne!



Najpierw należy przygotować nadzienie. Gdy będzie stygło, przygotujemy ciasto. 
Tutaj znajduje się przepis na jabłka do szarlotki - klik



Składniki:
500 gramów mąki
30 gramów drożdży
1 szklanka mleka
2 jajka
70 gramów cukru
30 gramów masła



  • Masło roztopić i ostudzić
  • Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku - odstawić do przestygnięcia
  • W misce wymieszać mąkę z cukrem, dodać drożdże z mlekiem, jajka i przestudzone masło - ugnieść ciasto
  • Gdy zacznie się lepić do rąk - wysmarować je olejem i bardzo dokładnie dalej ugniatać, od czasu do czasu smarując dłonie olejem - wówczas ciasto nie będzie się kleiło, a bardzo ładnie się ugniecie
  • Przykryć ciasto czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45-60 minut
  • Gdy wyrośnie, podsypać blat mąką, podzielić ciasto na 4 części i każdą część rozwałkować na okrągłe placki wielkości naszej formy na tartę
  • Piecyk nagrzać do 180 stopni C
  • Formę do tarty wysmarować margaryną, podsypać mąką i ułożyć na niej jeden krążek ciasta
  • Na ten krążek wyłożyć jedną porcję jabłek
  • Przykryć drugim krążkiem, następnie znowu warstwa jabłek, potem ciasto i ostatnia warstwa jabłek
  • Przykrywamy czwartym krążkiem i smarujemy go pędzelkiem maczanym w mleku
  • Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 25 minut
  • Wyłaczamy piecyk i trzymamy ciasto w środku ok. 3 minut
  • Wyjmujemy...
  • ... i odstawiamy do wystygnięcia. Możemy posypać cukrem pudrem. Mi smakuje bez cukru pudru, ale jak kto woli :)

Smacznego :)

W myśl akcji:

Śniadania do pracy/szkoły   

9 komentarzy:

  1. o matko... u nas w tym roku nikt nie robiła szarlotki jabłecznika.. o nie.. umieram jak do ciebie zaglądam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale miło... :) Dziękuję :)
      I nie umieraj! Ja właśnie z takimi osobami jak Ty, chcę dzielić się pasją jaką jest gotowanie :) Tak więc zabronione umieranie!
      Ale wierszyk... :)

      Usuń
  2. Kurcze Kasiu piękna ta szarlotka. Bardzo mi się podobają warstwowe ciasta. Szalejesz po francuskich stronach, ale bardzo dobrze. Przydają się takie przepisy w blogosferze. I nic tylko się cieszyć, że mam tutaj do Ciebie stały dostęp :)
    No i dziękuje za kolejny wpis w akcji śniadaniowej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, żę tłumaczone przepisy się podobają :) Mam nadzeję, że rzeczywiście się przydadzą i że inni będą z nich korzystać. Przecież po to własnie je umieszczam :) Jak dobrze pójdzie to na pewno coś jeszcze przetłumacze i umieszczę :) Mam sporo takich różnych przepisów.
      Zapraszam! :)

      Usuń
  3. Jadłam to,Kochani!!!! I oto tegoż konsekwencje - chcę jeszcze, a już nie ma. Mamamija! Drożdżowe i jabłka to spełnienie (!) dla moich kubków smakowych. Ciasto jest subtelne, nietypowe, bo drożdżowe, a cienkie, jak naleśnik i niezbyt słodkie, co daje poczucie, że zjada się jabłka z cynamonem przrządzone dietetycznie, a przecież to, jakby nie było, ciacho! No i zagwostka...Dlaczego jabłka nie "zepsuły" drożdżowego? Kłaniam się nisko i z szacunkiem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu jak Ci pięknie wyrosła :) Jak ja widzę jabłka z cynamonem to od razu wyostrza mi się apetyt. Szarlotkę zawsze robiłam na kruchym cieście i chyba w weekend przetestuję Twoją z drożdżami tym bardziej, że szarlotki dawno nie piekłam a Marta wczoraj pytała co ww weekend upieczemy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Fakt, rosła jak szalona :) Wałkowałam krążki i nie mogłam nadążyć, bo ciasto "szło" do góry.
      Spróbuj. Koleżanki i koledzy w pracy chwalili, że taka mokra wyszła, a jednocześnie wcale nierozpadająca się.
      Zostały mi jeszcze jabłka, muszę je wykorzystać do jakiegoś ciasta. Albo ciastek, bo szkoda ich. Dużo tego nie ma, to może jakieś drożdżówki? :)

      Usuń
  5. Bardzo fajnie wyszło. Ja robię czasem ciasto drożdżowe warstwowe z jagodami lub innymi owocami, ale tylko 2 warstwy ciasta daję.
    Jaka jest nazwa francuskiej stronki, bo linka nigdzie nie widzę :-/
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do przepisu dotarłam poprzez strone na facebooku:
      https://www.facebook.com/pages/Chef-Dodo/355481937806051

      Usuń