Kiedyś unikałam tego ciasta jak ognia. Albo jak wody ;) Pływać nie umiem do tej pory, ale za to przed ciastem drożdżowym już nie uciekam :)
Tak więc, mam nadzieję, że po raz ostatni w tym miesiącu ;) wypiek z jabłkami w roli głównej. Jeśli umieszczę jeszcze jeden taki, to przecież przestaniecie do mnie zaglądać! :)
Składniki:
na wykonanie jabłek: znajdziecie tutaj - klik - pamiętajcie tylko o zmniejszeniu porcji składników, jeśli robicie bułeczki tylko z tego przepisu. Ja miałam akurat resztkę po szarlotce, więc wykorzystałam, żeby się nie zmarnowało.
na ciasto:
250 gramów mąki
1 jajko
45 gramów cukru
15 gramów masła
20 gramów świeżych drożdży
125 ml mleka
na kruszonkę:
50 gramów mąki
50 gramów masła
50 gramów cukru pudru (tutaj podpowiedź jak zrobić cukier puder gdyby się okazało, że Wam zabrakło)
Kruszonka tuż po wyjęciu bułeczek z piecyka będzie mokra. Ale jak bułki wystygną - będzie chrupiąca i przepyszna!
Kruszonka tuż po wyjęciu bułeczek z piecyka będzie mokra. Ale jak bułki wystygną - będzie chrupiąca i przepyszna!
- Najpierw należy przygotować jabłka - klik
- Jak zrobić smaczną i chrupiącą kruszonkę? Składniki na kruszonkę - mąkę, masło i cukier puder - przekładamy do miseczki i mieszamy w taki sposób, jakbyśmy bawili się piaskiem przesypując go przez palce - kruszonka ma być sypka. Na początku musicie masło trochę rozdrobnić palcami tak, żeby było w każdym miejscu miski, a nie w jednym, np. na środku. Jeśli będziecie obchodzić się ze składnikami tak, jak w dzieciństwie robiliście babki z piasku :) to nic Wam nie wyjdzie. Wszystko się sklei i powstanie jedna wielka klucha... Trzeba to robić delikatnie
- Po wymieszaniu wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
- Teraz ciasto. Robimy niemal identycznie jak przy warstwowej szarlotce: roztopić masło i ostudzić
- Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku
- W misce wymieszać mąkę z ukrem, dodać jajko, masło i drożdże z mlekiem
- Ugniatamy ciasto smarując co jakiś czas dłonie olejem - wówczas ciasto nie będzie się lepiło do rąk. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C
- Gdy ciasto urośnie - formujemy 7 okrągłch bułeczek...
- ... lekko je spłaszczając po środku
- Umieszczamy na środku każdej bułeczki porcję jabłek...
- ... i posypujemy kruszonką
- Wkładamy do piekarnika na 25 minut (u mnie termoobieg)
- Po upieczeniu odstawimy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem
Zamiast kupować w cukierni, to do szkoły dajemy dziecku nasz wypiek :) A w pracy robimy smaka koleżankom i kolegom :)
Smacznego :)
W myśl akcji:
no naprawdę ostatnio same jabłka u ciebie! :)
OdpowiedzUsuńmmm..! Pysznie :)
Na razie dam sobie spokój z jabłkami :) Akurat miałam takie jabłka, które nie bardzo smakowały solo :) A szkoda mi było wyrzucić ot tak, po prostu, więc je poprzerabiałam na wypieki.
UsuńMuszę zrobić,bardzo mi ten przepis przypadł do gustu. Już wrzuciłam do ulubionych. Do wypróbowania przez weekend. Ile Ci wyszło drożdżówek?
OdpowiedzUsuńDziękuje za wpis w akcji śnidaniowej, chętnie bym porwała choćby dzisiaj taką drożdżówkę do pracy.
7 sztuk miałam, ale można spokojnie formować trochę mniejsze, bo bardzo fajnie rosną
Usuń