piątek, 8 listopada 2013

Chipsy z tortilli - ziołowe i ziołowo-serowe

Robiłam na obiad kebaby i zostały mi dwa placki do tortilli. Nie chciałam, żeby wyschły, więc znalazłam w internecie sposób na ich wykorzystanie. Zrobiłam chipsy ziołowe i ziołowo-serowe :) Można też zrobić z papryką lub po prostu solone - każdy robi wedle swoich kubków smakowych :)


Składniki:
2 placki do tortilli
kilka plasterków sera żółtego ew. startego na tarce o dużych oczkach
lubczyk
tymianek
3 łyżki oleju

  • Nożem do pizzy, radełkiem kuchennym lub po prostu zwykłym nożem kroimy placki do tortilli w trójkąty. Z jednego placka wyjdzie 16 sztuk. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • Mieszamy 3 łyżki oleju z przyprawami i pędzelkiem smarujemy każdy z trójkątów

  • Na częśći z nich układamy po kawałku sera żółtego
  • Nagrzewamy piecyk do 180 stopni C (u mnie termoobieg) i pieczemy ok. 15 minut obserwując czy za bardzo się nie przypiekają. Mają mieć lekki złoty kolor
  • Po upieczeniu można dodatkowo posypać solą. Ja tego nie robiłam, ponieważ miałam dosyć ostry żółty ser 

Bardzo fajna przekąska podczas oglądania filmu. I na pewno zdrowsza od chipsów kupnych...
Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Brzmi smakowicie :) lubie takie przekaski a wiekszosc tych kupnych jest niezdrowa. Pozdrawiam, Iwona

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają świetnie! Fajny pomysł, spróbuję przygotować na sobotni wieczór :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle spaliłam:D

    OdpowiedzUsuń