Zupa rybna - przepyszna, z warzywami. Kiedyś zrobiłam ją z trzech rodzajów ryb. Teraz robiłam z dorsza.
Składniki:
350-400 gramów dorsza
3 ziemniaki
1 marchew
1 pietruszka
1 mała garść świeżej bazylii
1 mała garść świeżego oregano
1 garść dymki
1 mała garść koperku
1 kostka warzywna
sól
pieprz
1 łyżka śmietany do zabielenia
- Zioła siekamy
- Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę
- Pietruszkę obieramy myjemy i kroimy na cztery
- Z ryby usuwamy skórę
- Rybę kroimy w kwadraty
- Wszystko wrzucamy do garnka, przyprawiamy i zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy kostkę i przyprawy
- Całość zagotowujemy, a następie zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem - aż warzywa będą miękkie
- Zabielamy śmietaną
- Z wierzchu, zupę wyłożoną na talerze, posypujemy natką pietruszki
Smacznego :)
W myśl akcji:
ugotowałam przed chwilą z myślą o jutrzejszym obiadzie i po skosztowaniu nie mogłam się powstrzymać aby nie zjeść więcej!dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuń