sobota, 28 marca 2015

Zupa rybna

Pierwszy raz jadłam z rok temu, ale nie przeze mnie robioną.
Zupa rybna - przepyszna, z warzywami. Kiedyś zrobiłam ją z trzech rodzajów ryb. Teraz robiłam z dorsza.


Składniki:
350-400 gramów dorsza
3 ziemniaki
1 marchew
1 pietruszka
1 mała garść świeżej bazylii
1 mała garść świeżego oregano
1 garść dymki
1 mała garść koperku
1 kostka warzywna
sól
pieprz
1 łyżka śmietany do zabielenia


  • Zioła siekamy
  • Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę
  • Pietruszkę obieramy myjemy i kroimy na cztery
  • Z ryby usuwamy skórę
  • Rybę kroimy w kwadraty
  • Wszystko wrzucamy do garnka, przyprawiamy i zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy kostkę i przyprawy
  • Całość zagotowujemy, a następie zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem - aż warzywa będą miękkie
  • Zabielamy śmietaną
  • Z wierzchu, zupę wyłożoną na talerze, posypujemy natką pietruszki

Smacznego :)

W myśl akcji:
Doniczka i zioła to zupa wesoła - I edycja   Doniczka i zioła to zupa wesoła - I edycja

1 komentarz:

  1. ugotowałam przed chwilą z myślą o jutrzejszym obiadzie i po skosztowaniu nie mogłam się powstrzymać aby nie zjeść więcej!dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń