Z podanych składników wychodzą 3-4 porcje, w zależności od wieku i apetytu konsumujących :D
Składniki na polędwicę:
1 polędwica wieprzowa
3 duże ziemniaki
600 ml wywaru brokułowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanych świeżych liści bazylii
1 łyżka posiekanych świeżych liści lubczyku
sól
Składniki na purée:
8 różyczek brokuła
1 ziemniak
1 łyżeczka posiekanego koperku
100 ml wywaru z brokuła (ten powstaje podczas gotowania brokułów, więc go nie wylewamy)
- Ziemniaka ze składników na purée - gotujemy
- Brokuły również gotujemy, do miękkości. Wywaru nie wylewamy!
- Ziemniaka ubijamy z posiekanym koperkiem
- Ugotowane warzywa - odstawiamy
- Tajiny moczymy w chłodnej wodzie ok. 30 minut nie może być zimna i nie może być gorąca!)
- Ziemniaki ze składników kroimy najpierw na ósemki...
- ... a potem te ósemki jeszcze na pół
- Polędwicę myjemy i kroimy w plastry
- W namoczonych tajinach układamy najpierw pokrojone ziemniaki i zalewamy po 200 ml (do każdego tajina - u mnie 3 naczynia) wywaru brokułowego. Solimy
- Na ziemniaki układamy po 3-4 plastry polędwicy
- Na mięso posypujemy zioła i przykrywamy kominami
- Wkładamy tajiny do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 160 stopni C i pieczemy ok. 1,5 h
- Teraz robimy purée brokułowe: ubitego ziemniaka z koperkiem mieszamy z różyczkami brokuła i wszystko razem blendujemy dodając ok. 2 łyżek wywaru brokułowego
- Nakładamy na talerz najpierw purée, a na niego układamy polędwicę
Pamiętajcie, żeby nie zostawiać resztek jedzenia w tajinie. Należy je przełożyć na oddzielny talerz lub do tradycyjnego garnka.
Smacznego :)
W myśl akcji:
mniam, znakomity obiadek :)
OdpowiedzUsuńPysznie! I paleta barw się pojawia :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, nie jadłam jeszcze tak przygotowanego mięsa.
OdpowiedzUsuńuuuuuwieeelbiam polędwiczki, ale w takim wydaniu nie były mi jeszcze znane! :)
OdpowiedzUsuń