czwartek, 5 marca 2015

Polędwica wieprzowa z ziemniakami i purée brokułowym z tajina

Ale wymyśliłam... ;) Kolejne danie z tajinów.
Z podanych składników wychodzą 3-4 porcje, w zależności od wieku i apetytu konsumujących :D 



Składniki na polędwicę:
1 polędwica wieprzowa
3 duże ziemniaki
600 ml wywaru brokułowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanych świeżych liści bazylii
1 łyżka posiekanych świeżych liści lubczyku
sól

Składniki na purée:
8 różyczek brokuła
1 ziemniak
1 łyżeczka posiekanego koperku
100 ml wywaru z brokuła (ten powstaje podczas gotowania brokułów, więc go nie wylewamy)
  • Ziemniaka ze składników na purée - gotujemy
  • Brokuły również gotujemy, do miękkości. Wywaru nie wylewamy!
  • Ziemniaka ubijamy z posiekanym koperkiem
  • Ugotowane warzywa - odstawiamy
  • Tajiny moczymy w chłodnej wodzie ok. 30 minut nie może być zimna i nie może być gorąca!)
  • Ziemniaki ze składników kroimy najpierw na ósemki...
  • ... a potem te ósemki jeszcze na pół
  • Polędwicę myjemy i kroimy w plastry
  • W namoczonych tajinach układamy najpierw pokrojone ziemniaki i zalewamy po 200 ml (do każdego tajina - u mnie 3 naczynia) wywaru brokułowego. Solimy
  • Na ziemniaki układamy po 3-4 plastry polędwicy
  • Na mięso posypujemy zioła i przykrywamy kominami
  • Wkładamy tajiny do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 160 stopni C i pieczemy ok. 1,5 h
  • Teraz robimy purée brokułowe: ubitego ziemniaka z koperkiem mieszamy z różyczkami brokuła i wszystko razem blendujemy dodając ok. 2 łyżek wywaru brokułowego
  • Nakładamy na talerz najpierw purée, a na niego układamy polędwicę

Pamiętajcie, żeby nie zostawiać resztek jedzenia w tajinie. Należy je przełożyć na oddzielny talerz lub do tradycyjnego garnka.

Smacznego :)

W myśl akcji:
Zielono mi!   Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja   Gotowanie i pieczenie w naczyniach glinianych II edycjaZastąp słoik pysznym daniem - III edycja

4 komentarze:

  1. Pysznie! I paleta barw się pojawia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł, nie jadłam jeszcze tak przygotowanego mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  3. uuuuuwieeelbiam polędwiczki, ale w takim wydaniu nie były mi jeszcze znane! :)

    OdpowiedzUsuń