czwartek, 12 marca 2015

Zapiekana pierś z kurczaka w sosie ziołowo-paprykowym

Kolejna odsłona piersi z kurczaka. No lubię i nic nie poradzę :)
Pierś z kurczaka można zastąpić indykiem. Też będzie bardzo dobre.



Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 i 1/2 czerwonej papryki
1 pomidor
1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki
1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
1 łyżka świeżego posiekanego lubczyku
1 łyżka świeżej posiekanej kolendry
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz
sól


  • Pierś myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek i kroimy w większe kawałki
  • Zioła posiekać
  • Paprykę umyć i pokroić w kostkę
  • Z pomidorem zrobić to samo :)
  • Do rondelka przełożyć pomidora i paprykę - poddusić kilka minut, aż pomidor puści trochę soku
  • Dodać jogurt i posiekane zioła oraz sól i pieprz. Całość wymieszać i zblendować
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C
  • Do zblendowanej masy przełożyć kawałki z piersi kurczaka i dokładnie obtoczyć mięso
  • Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką i dusić ok. 30 minut
  • Podawałam z kasza jaglaną i naprawdę było to bardzo udane połączenie :)

Smacznego :)

W myśl akcji:
Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja    Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

6 komentarzy:

  1. ciekawie :)


    ps. Zapraszam na konkurs! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o ja! Świetna propozycja dla nudnego kurczaka, z wielką chęcią bym ją próbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię:D I wpraszam się na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy do żaroodpornego naczynia przekładam tylko mięso czy też całą marynatę? Na ile stopni ma być nagrzany piekarnik??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką i dusić ok. 30 minut" :) Czyli mięso i marynata.
      O piekarniku też pisałam. 180 stopni C

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń