W domu, podana na ciepło, może posłużyć za drugie danie :)
Tak przygotowanego kurczaka można również podać tradycyjnie: z ziemniakami i surówką lub ulubioną sałatką.
Składniki:
400 gramów polędwiczek piersi z kurcząt - mogą być piersi kurczaka
100 gramów brązowego ryżu (1 torebka) - można zastąpić białym
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki groszku
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
mielona słodka, czerwona papryka
- Polędwiczki z piersi z kurcząt myjemy i oczyszczamy z ewentualnych błonek
- Dwie łyżki jogurtu naturalnego mieszamy z solą, pieprzem i mieloną czerwoną papryką. Nacieramy polędwiczki i odstawiamy na pół godziny do lodówki
- Wstawiamy garnek do gotowania na parze
- Wyjmujemy polędwiczki z lodówki i gotujemy na parze, pod przykryciem, ok 30 minut
- W tym czasie gotujemy brązowy ryż według przepisu na opakowaniu (ok. 40 minut)
- Majonez, jogurt, sól i pieprz - mieszamy
- Ugotowaną pierś kroimy w nieduże kawałki i przesypujemy do salaterki
- Ugotowany ryż dodajemy do kurczaka - mieszamy
- Kukurydzę i groszek odcedzamy i dodajemy do poprzednich składników
- Wymieszanym majonezem z pozostałymi dwiema łyżkami jogurtu i przyprawami łączymy wszystkie składniki
Smacznego! :)
Własnie mi uświadomiłaś, że dawno nie jadłam sałatki...częstuję się z radością:D
OdpowiedzUsuńNa zdrowie :D
Usuń