niedziela, 8 marca 2015

Biszkopt z musem z jabłkowo-galaretkowym

Niesamowite połączenie kwaskowych jabłek i galaretki ze słodkim biszkoptem. Ciasto nie jest przymulające, dzięki dodaniu do masy wiśniowego smaku galaretek.
Wierzch można posypać wzorkiem z kakao lub cukrem pudrem. Ja wybrałam cukier puder, choć kakao lepiej by kontrastowało z jasnym ciastem :)
Przepis zmodyfikowałam, ponieważ brakowało mi sporo składników z oryginału, ale nie żałuję, bo wolę jasny biszkopt od ciemnego :)



Składniki na ciasto:
4 jajka
150 gramów cukru
6 łyżek oleju
1 i 1/3 szklanki mąki
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu

Składniki na masę jabłkową:
1 litr musu jabłkowego domowej roboty
lub 1 i 1/2 kg jabłek
3 czerwone galaretki, jeśli robimy masę z gotowego musu
2 czerwone galaretki, jeśli robimy masę z jabłek
  • Białka ubić na sztywną pianę
  • Miksując dodawać na przemian, porcjami, żółtka i cukier
  • Następnie dodać olej i ocet - zmiksować
  • Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - zmiksować
  • Nagrzać piecyk do 170 stopni C
  • Ciasto przelać do formy - moja o wymiarach 22x30 cm
  • Piec ok. 30-35 minut
  • Po tym czasie pozostawić ciasto w piecyku na ok. 3 minuty, a następnie delikatnie uchylić drzwiczki piecyka na kolejne 2 minuty. Dopiero po tym czasie można ciasto wyjąć i z odległości ok. 10 cm upuścić płasko brytfankę na podłogę. Te czynności spowodują, że biszkopt nie opadnie
    • Jeśli robimy masę jabłkową z gotowego, domowego, musu jabłkowego to należy go doprowadzić do zagotowania i dodać 3 czerwone galaretki. Wyłączyć gaz i wymieszać - odstawić do przestygnięcia. Dzięki czerwonym galaretkom jabłka nabiorą koloru i będą kontrastować z jasnym biszkoptem
    • Jeśli robimy masę jabłkową z jabłek to należy je obrać i pokroić w ćwiartki. Następnie przełożyć do garnka i na małym ogniu gotować, aż jabłka się rozpadną. Można na początku dodać odrobinę wody. I dalej postępujemy jak z gotowym musem jabłkowym: dodajemy 2 czerwone galaretki, wyłączamy gaz i mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia
  • Ciasto po przestygnięciu kroimy na dwa cienkie biszkopty
  • Z powrotem przekładamy jeden blat biszkoptu do foremki - będzie nam łatwiej utrzymać formę ciasta a mus się nie rozleje na boki
  • Gęstym przestudzonym musem przekładamy biszkopt,przykrywamy drugim blatem ciasta i schładzamy w lodówce
  • Po stężeniu galaretki można się delektować ciastem :) Ja ciasto robiłam późno, dlatego trzymałam je w lodówce przez całą noc. Rano masa pięknie stężała

Smacznego :)

W myśl akcji:
Wielkanocne Wypieki

3 komentarze: