Wierzch można posypać wzorkiem z kakao lub cukrem pudrem. Ja wybrałam cukier puder, choć kakao lepiej by kontrastowało z jasnym ciastem :)
Przepis zmodyfikowałam, ponieważ brakowało mi sporo składników z oryginału, ale nie żałuję, bo wolę jasny biszkopt od ciemnego :)
Składniki na ciasto:
4 jajka
150 gramów cukru
6 łyżek oleju
1 i 1/3 szklanki mąki
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu
Składniki na masę jabłkową:
1 litr musu jabłkowego domowej roboty
lub 1 i 1/2 kg jabłek
3 czerwone galaretki, jeśli robimy masę z gotowego musu
2 czerwone galaretki, jeśli robimy masę z jabłek
- Białka ubić na sztywną pianę
- Miksując dodawać na przemian, porcjami, żółtka i cukier
- Następnie dodać olej i ocet - zmiksować
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - zmiksować
- Nagrzać piecyk do 170 stopni C
- Ciasto przelać do formy - moja o wymiarach 22x30 cm
- Piec ok. 30-35 minut
- Po tym czasie pozostawić ciasto w piecyku na ok. 3 minuty, a następnie delikatnie uchylić drzwiczki piecyka na kolejne 2 minuty. Dopiero po tym czasie można ciasto wyjąć i z odległości ok. 10 cm upuścić płasko brytfankę na podłogę. Te czynności spowodują, że biszkopt nie opadnie
- Jeśli robimy masę jabłkową z gotowego, domowego, musu jabłkowego to należy go doprowadzić do zagotowania i dodać 3 czerwone galaretki. Wyłączyć gaz i wymieszać - odstawić do przestygnięcia. Dzięki czerwonym galaretkom jabłka nabiorą koloru i będą kontrastować z jasnym biszkoptem
- Jeśli robimy masę jabłkową z jabłek to należy je obrać i pokroić w ćwiartki. Następnie przełożyć do garnka i na małym ogniu gotować, aż jabłka się rozpadną. Można na początku dodać odrobinę wody. I dalej postępujemy jak z gotowym musem jabłkowym: dodajemy 2 czerwone galaretki, wyłączamy gaz i mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia
- Ciasto po przestygnięciu kroimy na dwa cienkie biszkopty
- Z powrotem przekładamy jeden blat biszkoptu do foremki - będzie nam łatwiej utrzymać formę ciasta a mus się nie rozleje na boki
- Gęstym przestudzonym musem przekładamy biszkopt,przykrywamy drugim blatem ciasta i schładzamy w lodówce
- Po stężeniu galaretki można się delektować ciastem :) Ja ciasto robiłam późno, dlatego trzymałam je w lodówce przez całą noc. Rano masa pięknie stężała
Uwielbiam takie ciasta! Pysznie wygląda, podoba mi się kolor tego musu :)
OdpowiedzUsuńpychotka :) porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie to ciacho wygląda :)
OdpowiedzUsuń