Dzisiaj w Warszawie brzydka pogoda mimo, że ciepło. Ale deszczowo. Taka fajna zupa na taką niefajną pogodę - jak znalazł :)
Składniki na klopsiki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżka śmietany 18%
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól
pieprz
Składniki na zupę:
4 listki laurowe
1 marchew
1 pietruszka
3 ziemniaki
1/4 sporego selera
1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
1 garść świeżych liści bazylii
2 łyżki koperku
1 łyżka dymki
1 łyżka śmietany do zabielenia
2 litry wody
1 kostka rosołowa warzywna - opcjonalnie
sól
pieprz
- Najpierw zupa :) Marchewkę i ziemniaki obieramy, myjemy
- Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w półplasterki
- Pietruszkę i seler obieramy, myjemy i jak kto woli: albo ucieramy na tarce o dużych oczkach albo kroimy w większe kawałki. U mnie ta druga opcja. Potem wyjmuję z zupy
- Bazylię, dymkę, koperek - siekamy
- Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, mieloną paprykę, sól, pieprz i kostkę rosołową. Do tego posiekane: bazylia, koperek, dymka
- Całość zalewamy wodą, 2 litrami
- Wstawiamy na ogień
- W tym czasie robimy klopsiki :) Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, przekładamy do malaksera. Dodajemy śmietanę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz. Mieszamy
- Tak przygotowane mięso ma być wilgotne, ale nie mokre. Nie może się kleić do rąk, ale też nie może być bardzo suche, ponieważ rozpadnie się podczas gotowania
- Formujemy klopsiki łyżeczką nabierając masę na dłoń. Klopsiki mają być małe tak, żeby łatwo można je było nałożyć łyżką podczas jedzenia. Im mniejsze tym fajniejsze
- Przygotowane klopsiki wkładamy do zupy i całość gotujemy ok. 30 minut
- W tym czasie warzywa będą już miękkie, a drobiowe pulpeciki ugotowane. Zabielamy łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego
W myśl akcji:
Z klopsikami jadłam do tej pory tylko żurek:) Ten pomysł też z chęcią przetestuję:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna zupka! Coś cudownego!
OdpowiedzUsuń