Można doprawić maggi lub dodać kostkę rosołową warzywną. Ja wybrałam tę pierwszą przyprawę, którą "schlapałam" zupę po ugotowaniu :)
Poza tym z tej zupy można zrobić krem, całość po prostu blendując. Jest gęsta sama w sobie, więc po zblendowaniu wyjdzie super zupa-krem.
Składniki:
8 kostek mrożonego szpinaku
2 ziemniaki
2 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
kawałek pora
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
100 ml śmietanki 30%
sól
pieprz
kostka rosołowa warzywna - opcjonalnie, ja nie dawałam
- Marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach
- Ziemniaki kroimy w kostkę
- Seler, por i pietruszki wrzucamy w całości - ja je potem wyjmuję, bo nie lubię :)
- Warzywa przekładamy do garnka i wrzucamy zmrożony szpinak
- Zalewamy wodą i doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kostką rosołową warzywną
- dodajemy posiekane zioła
- Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie
- Następnie śmietanę wlewamy do kubeczka i zalewamy wywarem - dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka mieszając. Nie zagotowujemy, ponieważ śmietana się zważy
W myśl akcji:
Pyszna zupka:)
OdpowiedzUsuń