niedziela, 19 kwietnia 2015

Chowder z kalafiora z mlekiem kosowym

Zupa warzywna, gęsta, zabielana, tak treściwa, że szkoda słów :) Drugie danie nie jest potrzebne!
Przepis z kuchni roślinnej Marty Dymek, zmodyfikowany, ponieważ nie miałam kilku składników, a zupa tak mi się spodobała, że musiałam ją zrobić...


Składniki:
1/2 główki dużego kalafiora
1 łodyga selera naciowego
ok. 10 cm pora
1/2 puszki kukurydzy
3 suszone pomidory
1 szalotka
2,5 szklanki wywaru warzywnego
5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów (może być zwykły olej)
1/2 l mleka
4 łyżki mleka kokosowego (pamiętajcie o dokładnym wymieszaniu puszki)
pieprz
słodka mielona papryka
sól morska z papryką chili
2 łyżki natki pietruszki

  • Kukurydzę odcedzić
  • Kalafior podzielić na jak najmniejsze różyczki
  • Por i seler pokroić w talarki
  • Pomidory posiekać
  • Szalotkę posiekać
  • W garnku rozgrzać olej i wrzucić wszystkie warzywa i przyprawy. Dusić pod przykryciem 15 minut od czasu do czasu mieszając
  • Po tym czasie wlać mleko zwykłe i mleko kokosowe, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Kalafior ma być miękki
  • Następnie wlać bulion, całość wymieszać i zagotować 5 minut
  • Podawać z posiekaną natką pietruszki

Smacznego :)

1 komentarz: