Przepis z kuchni roślinnej Marty Dymek, zmodyfikowany, ponieważ nie miałam kilku składników, a zupa tak mi się spodobała, że musiałam ją zrobić...
Składniki:
1/2 główki dużego kalafiora
1 łodyga selera naciowego
ok. 10 cm pora
1/2 puszki kukurydzy
3 suszone pomidory
1 szalotka
2,5 szklanki wywaru warzywnego
5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów (może być zwykły olej)
1/2 l mleka
4 łyżki mleka kokosowego (pamiętajcie o dokładnym wymieszaniu puszki)
pieprz
słodka mielona papryka
sól morska z papryką chili
2 łyżki natki pietruszki
- Kukurydzę odcedzić
- Kalafior podzielić na jak najmniejsze różyczki
- Por i seler pokroić w talarki
- Pomidory posiekać
- Szalotkę posiekać
- W garnku rozgrzać olej i wrzucić wszystkie warzywa i przyprawy. Dusić pod przykryciem 15 minut od czasu do czasu mieszając
- Po tym czasie wlać mleko zwykłe i mleko kokosowe, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Kalafior ma być miękki
- Następnie wlać bulion, całość wymieszać i zagotować 5 minut
- Podawać z posiekaną natką pietruszki
Smacznego :)
dobry sposób na kalafiora :)
OdpowiedzUsuń