Wyszły mi 3 porcje.
Składniki na mus malinowy:
125 gramów malin (oddzielnie 100 gramów i oddzielnie 25 gramów)
15 gramów cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
1/2 cm wody na dnia kubka
Składniki na mus czekoladowy:
200 gramów śmietanki 30% dobrze schłodzonej (małe opakowanie)
2 żółtka
50 gramów czekolady mlecznej
50 gramów czekolady deserowej
opcjonalnie: kakao do posypania, świeże liście mięty i pałeczki czekoladowe
- Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, delikatnie podgrzewamy (można w mikrofali)
- 100 gramów malin ucieramy z cukrem pudrem
- Maliny łączymy stopniowo z żelatyną i przelewamy na dno trzech pucharków. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
- W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno
- W oddzielnej misce dokładnie ubijamy żółtka
- Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej
- Łączymy delikatnie, porcjami, śmietanę z żółtkami
- Następnie do wymieszanej śmietany z żółtkami dodajemy, również małymi porcjami, rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy każdą przełożoną porcję trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy
- Wyjmujemy z lodówki pucharki z musem malinowym i nakładamy delikatnie po łyżce, mus czekoladowy
- Deser ozdabiamy listkami świeżej mięty, pozostawionymi 25 gramami malin i czekoladowymi pałeczkami. Można posypać kakaem
Smacznego :)
W myśl akcji:
Smacznie wygląda i do tego jeszcze te czekoladowe pałeczki, uroczo :)
OdpowiedzUsuń