5 lat przerwy to solidny kawał czasu :) Dlatego wczoraj na kolację zjadłam szaszłyki z ananasem w marynacie słodko-ostrej :)
Składniki:
3 piersi z kurczaka
1 czerwona papryczka chili
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z puszki po ananasie
4 plastry ananasa z puszki
sól
świeżo mielony pieprz
- Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy z ewentualnych błonek. Kroimy w paski grubości ok. 2 cm
- Papryczkę kroimy wzdłuż na pół i oczyszczamy z pestek. Drobno siekamy
- Do miski wlewamy oliwę z oliwek, sok z puszki po ananasach, dodajemy pieprz, sól i posiekaną papryczkę chili
- Całość dokładnie mieszamy
- Do marynaty przekładamy pokrojonego kurczaka i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut
- W tym czasie plastry ananasa kroimy w ósemki
- Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek
- Kurczaka możemy pokroić w kwadraty lub tak, jak ja, nakłuwać na patyczki w harmonijkę przekładając kawałkami ananasa (ananasa należy wbijać na patyczki do szaszłyków w poprzek, ponieważ w przeciwnym razie będą spadać)
- Szaszłyki smażymy ok. 10 minut z każdej strony
Podajemy z ulubioną sałatką. Ja zrobiłam sałatkę z kuskusem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz