Musiałam trochę zmienić przepis, ponieważ nie miałam kaszy bulgur, papryczki chili i pistacji, ale wyszło coś naprawdę wspaniałego! Całą robotę robi tu kiszona cytryna, którą zresztą ukisiła kiedyś moja mama - dostałam od niej słoiczek i wykorzystałam w pilaffie :)
Składniki:
1 cebula drobno posiekana
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
2 ząbki czosnku drobno posiekane
2 łyżki natki pietruszki posiekanej
2 łyżki drobno posiekanej kiszonej cytryny
1 garść mieszanki orzechów posiekanych
50 gramów posiekanych suszonych moreli
400 ml rosołu
150 gramów kaszy jaglanej
1/2 łyżeczki ziela angielskiego ubitego w moździerzu
2 piersi z kurczaka pokrojonego w kostkę
150 ml jogurtu naturalnego
sól
pieprz
- W garnku na oliwie smażymy kawałki kurczaka na złoto i odstawiamy na bok
- W tym samym garnku smażymy cebulę aż będzie złota
- Dodajemy pokrojoną paprykę, ziele angielskie i czosnek. Smażymy 1 minutę
- Dodajemy kaszę jaglaną - mieszamy
- Wlewamy rosół, dodajemy morele, sól i pieprz. Przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu
- Następnie dodajemy usmażonego kurczaka, mieszamy i przykrywamy na kolejne 10 minut
- Wsypujemy rozdrobnione orzechy, posiekaną natkę pietruszki i skórkę z kiszonej cytryny
- Podajemy z jogurtem naturalnym
Smacznego :)
W myśl akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz