Składniki:
2 pęczki botwinki
5 ogórków gruntowych
5 rzodkiewek
1 garść koperku
1 pęczek dymki
200 gramów śmietany 18%
400 gramów jogurtu naturalnego
1/2 litra wywaru drobiowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 jajko (na jedną osobę) ugotowane na twardo - opcjonalnie
- Botwinkę kroimy: liście siekamy (nie musi być drobno), a buraczki kroimy w półplasterki - przekładamy do garnka z wywarem. Gotujemy 6-7 minut dodając łyżeczkę octu jabłkowego
- W tym samym czasie kroimy w drobną kostkę rzodkiewki i dymkę, siekamy koperek, ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach
- Ugotowaną botwinkę studzimy i przelewamy do większej salaterki
- Do ugotowanej botwinki powoli wlewamy śmietanę i jogurt jednocześnie mieszając sprężynką lub trzepaczką
- Dodajemy ogórki, rzodkiewki, dymkę i koperek
- Całość schładzamy w lodówce i dopiero wówczas podajemy
Smacznego :)
Jeszcze nigdy chłodnika nie jadłam, ale słyszałam, że jest pyszny :)
OdpowiedzUsuń