czwartek, 25 czerwca 2015

Drobiowy pasztet bez jajek z mięsa gotowanego na parze

Kapitalna alternatywa dla tzw. gotowców. Po schłodzeniu w lodówce świetnie kroi się w plastry i nie rozpada. 



Składniki:
4 małe lub 2 duże piersi z kurczaka
100 gramów wątróbki drobiowej
1 dymka
1 marchewka
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka

  • Piersi myjemy i oczyszczamy z błonek
  • To samo robimy z wątróbką
  • Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w grube kawałki
  • Wszystkie powyższe składniki układamy w garnku do gotowania na parze i gotujemy 30 minut od czasu do czasu mieszając
  • W tym samym czasie kroimy dymkę
  • Ugotowane na parze składniki przekładamy do malaksera, solimy i dodajemy pieprz oraz przyprawę do kurczaka. Wsypujemy też pokrojoną dymkę. Wszystko dokładnie mieszamy
  • Tak przygotowany pasztet wkładamy do lodówki, a po dokładnym schłodzeniu kroimy w plastry

Smacznego i na zdrowie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz