Poza hummusem, jest to jedno z najbardziej znanych dań z ciecierzycy.
Przepis na hummus tutaj, a przepis na chrupki z ciecierzycy tutaj :)
A teraz przepis na falafele, przepyszny obiad bez mięsa. Poza tym jest to świetna alternatywa na zdrowe "mielone" :)
A po co ta soda w przepisie? Dzięki niej szybciej gotuje się i smaży ciecierzyca (w zależności od przepisu i dania).
Składniki na ok. 10-12 placuszków (w zależności od wielkości):
200 gramów suchej ciecierzycy
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1/3 papryczki chili
1 garść natki pietruszki
1 garść natki kolendry1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki ziaren kolendry (może być mielona)
na czubek łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka mielonej soli himalajskiej
1/3 łyżeczki sody + 1 łyżeczka sody
3 łyżki oleju kokosowego do smażenia (+ ewentualnie, w razie potrzeby 2 łyżki)
- Namoczyłam na noc ciecierzycę z dodatkiem 1 łyżeczki sody. Rano odcedziłam, opłukałam i zmieliłam w malakserze z szalotką oraz czosnkiem. Masa ma być dokładnie połączona
UWAGA! Ciecierzycy nie gotujecie.
- Natkę kolendry i pietruszki drobno posiekałam, papryczkę chili wypestkowałam, drobno pokroiłam i dodałam do ciecierzycy
- Przyprawiłam, dolałam 1 łyżkę wody o temperaturze pokojowej i całość dokładnie wymieszałam. Wymieszane składniki nakryłam folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę
- Rozgrzałam 3 łyżki oleju kokosowego na patelni. Powinno go być na tyle dużo, aby placuszki delikatnie się w nim zanurzyły
- Z masy formowałam kulki, delikatnie spłaszczałam na placuszki i smażyłam na dużym ogniu, na bardzo dobrze rozgrzanym oleju, po ok. 3 minuty z każdej strony (olej będzie się redukował, dlatego po przełożeniu placuszków na drugą stronę dodałam jeszcze 2 łyżki oleju kokosowego)
- Po usmażeniu odkładałam do odsączenia na ręcznik papierowy
- Podałam z sałatką z rukoli, pomidora, papryki, kiełkami rzodkiewki i polałam oliwą truflową
Na zdrowie :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz